Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 200’ün üzerinde yatırımcı, ekonomist ve analistin katıldığı, "Makroekonomik Görünüm ve Para Politikası" konulu bir video konferans düzenledi.
İkinci çeyrekte salgın nedeniyle gerileyen iktisadi faaliyetin mayıstan bu yana güç kazandığını söyleyen TCMB, kurdaki değişimin, fiyatlar, dolayısıyla enflasyon üzerindeki etkisini açıklayan “döviz kuru geçişkenliği” hakkında da değerlendirmede bulundu.
Sunumu yapan Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal, kur geçişkenliğinin geçmiş trendlere göre daha kuvvetli olabileceğini söyledi ve ekledi: Kur geçişkenliğinin enflasyon tahminimiz üzerindeki etkisini değerlendireceğiz.
Gün içerisinde 7,37 lira seviyesine kadar gerileyen Dolar/TL, bugün 7,45 lirayı aşarak tarihi rekorunu kırdı. Euro/TL de benzer şekilde 8,83 liraya kadar çıktı.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK), döviz takasına imkan kılan swap işlemlerine kısıtlama getirmesiyle de ilgili konuşan Uysal, “Bankaların swap mekanizmasından çekilmesini beklemiyoruz” ifadesini kullandı.
“Rezervler, kısa vadeli döviz borcunu karşılayabilir”
Uysal, Merkez Bankası’nın rezervlerinin kısa vadeli döviz borcunu karşılayabilecek durumda olduğunu söyledi.
TCMB’nin bugün açıkladığı verilere göre 28 Ağustos ile biten haftada brüt döviz rezervleri, 3 milyar 840 milyon dolar azalışla 41 milyar 594 milyon dolara indi. Brüt döviz rezervleri, 21 Ağustos'ta 45 milyar 434 milyon dolar seviyesindeydi.
Toplantı notları
İletişim stratejisinin bir parçası olarak bir süredir yatırımcılarla bir araya gelen Merkez Bankası, bugünün toplantının notlarıyla ilgili şunları yayınladı:
Seyahat kısıtlamalarının hafifletilmesiyle turizm gelirlerinde kısmi bir iyileşme başlarken, mal ihracatındaki toparlanma, emtia fiyatlarının görece düşük seviyeleri ve reel kur düzeyi önümüzdeki dönemde cari işlemler dengesini destekleyecektir.
Salgına bağlı birim maliyet artışlarına ilave olarak döviz kuru ve kredilerde yaşanan gelişmeler, talep yönlü dezenflasyonist etkileri sınırlamakta ve çekirdek enflasyon göstergelerinin eğilimlerinde yükseliş gözlenmektedir.
Salgına bağlı tedbirlerle kısa vadede etkili olan arz yönlü unsurların, normalleşme sürecinin devamıyla kademeli olarak ortadan kalkacağı öngörülmektedir.
Salgının ilerleyişine bağlı olarak iç ve dış talep koşullarının seyrine dair belirsizlikler önemini korumaktadır. Bu çerçevede ağustos ayı Para Politikası Kurulu Toplantısı'nda politika faizinin sabit tutulmasıyla birlikte likidite tedbirlerinin sürdürülmesine karar verilmiştir.
Son dönemde salgına özgü alınan finansal tedbirlerin kademeli olarak normalleşmesi ve likidite tedbirleri ile sağlanan sıkılaşmanın makrofinansal istikrara katkı yapması beklenmektedir.
Merkez Bankası, fiyat istikrarı ve finansal istikrar amaçları doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecektir.
Independent Türkçe, AA