ABD Başkanı Donald Trump yönetimi, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından kısıtlanmamak için Kovid-19 aşısının geliştirip dağıtılmasını amaçlayan uluslararası kooperatifle birlikte çalışmayacağını duyurdu.
İlk olarak Washington Post gazetesinin duyurduğu tek başına çalışma kararı, Beyaz Saray'ın temmuz başında ABD'nin DSÖ'den ayrılacağını duyurmasının ardından geldi.
Trump, DSÖ'nün koronavirüs pandemisine yanıtında fazlasıyla Çin'in etkisinden kaldığını ve örgütün reforma ihtiyacı olduğunu savunuyor.
Beyaz Saray Sözcüsü Judd Deere ise ABD'nin girişime katılıp katılmayacağına "ABD uluslararası partnerlerimizle virüsü yenmek için çalışmaya devam edecek ancak yozlaşmış Dünya Sağlık Örgütü ve Çin'in etkisindeki çok taraflı organizasyonlarla kısıtlanmayacak" yanıtını verdi
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Bazı ülkeler doğrudan aşı tedarik etmek için çalışamalar yürütürken, diğerleri coğrafi sınır tanımayan bu hastalığa karşı başarı sağlamak için işbirliğine gitmişti.
170'ten fazla ülke DSÖ'nün "Kovid-19 Aşıları Küresel Erişim Olanağı" (Covax) adlı girişimine katılamak için görüşmeler yapıyor. Girişimin amacı aşı geliştirme çabalarını hızlandırmak, tüm ülkelerin aşı dozlarına sahip olmasını sağlamak ve aşıları her ülkedeki en yüksek risk altındaki kişilere ulaştırmak olarak tanımlanıyor.
Covax girişimi ülkelerin vatandaşlarına bir dizi olası aşı arasından etkili olanını ulaştırma imkanı tanıyor. DSÖ hükümetlerin tekil aşı üreticileriyle anlaşma yapsa da Covax'a katılarak ikili anlaşmalarla alınan aşıların başarısız olması durumunda yedek aşıları temin edebileceğini vurguluyor.
"ABD'yi aşı alamama riskine atıyor"
Trump yönetiminin kararı sağlık uzmanlarının da tepkisini çekti.
Temsilciler Meclisi üyesi Ami Bera kararı öngörüsüzce diye niteledi ve bunun pandemiyi sonlandırmak için verilen mücadeleye zarar vereceğini söyledi.
Aynı zamanda tıp doktoru olan Bera "COVAX'a katılmak ilk olarak kim geliştirirse geliştirsin ABD'nin aşıya erişimini garanti altına alan basit bir önlem. Tek başına yürüme yaklaşımı ABD'yi aşı alamama riskine atıyor" dedi.
Özellikle Afrika'da aşırı yoksulluk ve önlenebilir hastalıklarla mücadele eden ve Rock grubu U2'nun solisti Bono'nun kurucularından olduğu The ONE Campaign adlı STK'nın Kuzey Amerika direktörü Tom Hart da ABD yönetiminin kararını sert şekilde eleştirdi.
Hart "Bu hareket sadece dünya genelinde milyonlarca kişinin hayatını riske atmıyor aynı zamanda Amerikalıların etkili Kovid-19 aşısı elde etmesini tamamen engelliyor" dedi.
Independent Türkçe, AP, Washington Post, T24