TikTok’un satışı eli kulağında: Microsoft satın almak için 58 yıllık perakende devi ile anlaştı

Tüm dünyada 800 milyon aktif kullanıcıya sahip sosyal medya uygulaması TikTok’un ABD, Kanada, Avustralya ve Yeni Zelanda operasyonlarının satın alınması için Microsoft ve Walmart ortak oldu

Fotoğraf: AFP

Çin merkezli sosyal medya uygulaması TikTok’un ABD operasyonlarının, bir Amerikan şirketi tarafından satın alınması yönünde baskılar devam ederken dünyanın en büyük perakende zinciri Walmart’tan beklenmedik bir hamle geldi. 

Merkezi ABD’nin Arkansas eyaletinde bulunan şirket, TikTok’un satın alınması konusunda Microsoft ile işbirliği yapacaklarını CNBC’ye doğruladı. 

CNBC’ye konuşan kaynakların aktardığına göre Pekin merkezli teknoloji firması ByteDance’in kuruluşu olan TikTok’un ABD, Kanada, Avustralya ve Yeni Zelanda operasyonlarının satışı oldukça yakın. Alacak kişi henüz netleşmezken, satışa 20 ila 30 milyar dolar değer biçiliyor. 

Haberin ardından Walmart’ın hisse başı fiyatı, 52 haftanın en yüksek seviyesine çıkarak 139 doları geçti. Şirketin değeri ise 387 milyar dolara çıktı. 

Dünyanın en büyük online alışveriş sitesi Amazon’a rakip olmak, Walmart’ın TikTok’a ilgisinin en önemli nedenleri arasında yer alıyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Walmart’ın Amazon Prime’a rakip olarak yakın zamanda piyasaya süreceği Walmart+ adında üyelik programı, orijinal dizi ve filmleri yayın haklarına sahip olacak. Ancak TikTok’un Walmart+’ta kullanılıp kullanılmayacağı netleşmiş değil. 

1962’den bu yana hizmet veren Walmart’tan CNBC’ye yapılan açıklamada Microsoft ile kurulabilecek bir TikTok Amerika ortaklığının, müşterilere çoklu kanallardan ulaşma, üçüncü parti pazar yerini ve reklamcılığı geliştirmede önemli yardımı olacağı söylendi. 

Satış işleminin gerçekleşmesi durumunda Walmart ve Microsoft, 100 milyonlarca tüketiciye ulaşabilecek. TikTok’un sadece ABD’deki aktif kullanıcı sayısı bile Ocak 2018’deki seviyesinden yüzde 800 artarak 100 milyona dayandı. 

ABD’li varlık yönetimi firması Wedbush Securities’in teknoloji analisti Daniel Ives, satışın yüzde 85-90 ihtimalle gerçekleşeceğini söylerken, TikTok’un paraya dönüştürülmesinin Instagram’a büyük bir yaratacağını da sözlerine ekledi. 

Ne olmuştu? 

Dünyanın en büyük iki ekonomisinin ticaret ve teknoloji kavgasının son örneği Pekin merkezli ByteDance’in geliştirdiği sosyal medya uygulaması TikTok’un ABD’de yasakalanacağı tartışmalarıydı. 

ABD Başkanı Donald Trump, 2 Ağustos’ta yaptığı açıklamada TikTok'un ABD kolunun herhangi bir şirkete satışının gerçekleşmemesi durumunda uygulamanın 15 Eylül'de yasaklanacağını duyurmuştu. 

Bir gün sonra yeni bir açıklama yapan Microsoft, CEO Satya Nadella'nın, Trump ile görüştüğünü duyurmuştu. 

Trump ve Nadella'nın görüşmesinin ardından şirketin, TikTok'un ABD kolunu satın almaya yönelik araştırmalara başladığı bildirilen açıklamada, "Microsoft, Başkanın endişelerinin ele alınmasının önemine değer veriyor" ifadesi kullanılmıştı.  

7 Ağustos'ta da ABD'li kişi veya kuruluşların, Çinli şirketlere ait sosyal medya uygulamaları TikTok ve WeChat ile herhangi bir iş yapmasını yasaklamaya yönelik iki kararname imzalamıştı.

14 Ağustos'ta ise TikTok’un sahibi ByteDance'in ABD'deki operasyonlarını 90 gün içinde elden çıkarmasına yönelik bir kararname yayımlandı. 

CNBC’nin 18 Ağustos tarihli haberine göre Oracle da tüm dünyada 800 milyon aktif kullanıcıya sahip sosyal medya uygulamasına talip olduğunu açıklamıştı. 


Indepenendent Türkçe, CNBC

DAHA FAZLA HABER OKU