İmamoğlu’ndan Biden’ın sözlerine yanıt: ABD’nin başkan adayının, Türkiye’ye bir demokrasi ayarı verme cümleleri kabul edilemez

ABD'de yapılacak başkanlık seçimlerinde Demokrat Parti'nin adayı Joe Biden'ın Türkiye ile ilgili sözlerine tepki gösteren İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, “Birkaç yüzyıllık bir ülkenin siyasisi, bize demokrasi ayarı veremez” dedi

İmamoğlu: Hele hele içeriden, dışarıdan demokrasiye ayar verme çabaları artık tutmaz, o devir bitti / Fotoğraf: İBB Basın Birimi

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Nevşehir'in Hacıbektaş ilçesinde düzenlenen Hacı Bektaş Veli Anma Törenleri ve Kültür Sanat Etkinlikleri'ne katılmak için ilçeye gitti.

Hacı Bektaş Veli’nin Anadolu’nun maneviyatı en yüksek noktalarından birisi olduğunu belirten İmamoğlu, "Mevlana, Hacı Bektaş-ı Veli bu toprakların huzuru, vicdanı, ahlakı, adaleti simgeleyen değerleri. Felsefeleri, yüzyıllardır yaşıyor ve değerini yükselterek yaşıyor. Bence, yine yüzyıllar boyu yaşayacak. Yaklaşık 900 yıl önce bize emanet ettikleri söylemler, hala çok geçerli; insanlık adına çok değerli" ifadelerini kullandı.

"Bize birkaç yüzyıllık bir ülkenin siyasisi, demokrasi ayarı veremez"

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'na kasım başında ABD'de yapılacak başkanlık seçimlerinde Donald Trump'ın rakibi, Demokrat Partili Joe Biden’in Türkiye hakkında tepki çeken sözleri de soruldu.

"ABD’nin başkan adayının, Türkiye’ye bir demokrasi ayarı verme cümleleri kabul edilemez" diyen İmamoğlu, Biden'ın açıklamalarını herkesin kınaması, redddetmesi gerektiğini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sözlerini, "Bize birkaç yüzyıllık bir ülkenin siyasisi, demokrasi ayarı veremez. ‘Tam bağımsız Türkiye’ ve ‘Özgürlük, bağımsızlık benim karakterimdir’ diyen anlayışın bir ferdiyiz.  Bu manada, hele hele içeriden, dışarıdan demokrasiye ayar verme çabaları artık tutmaz, o devir bitti" diyerek sürdüren İBB Başkanı, gerek yurt içi gerekse yurt dışında bir avuç insanın "ayar verme" çabasının bittiği bir dönemin yaşandığını kaydetti.

Ekrem İmamoğlu sözlerini, "Türkiye’miz çok güzel. Demokrasi ve Cumhuriyet sevdalısıdır 83 milyon insanımız" ifadeleriyle noktaladı.

Ne olmuştu?

Demokrat Parti'nin başkan adayı Joe Biden, 7 ay önce New York Times'ta yayımlanan röportajında, "Yapacağım en son şey, ona (Erdoğan'a) Kürtler konusunda boyun eğmek olurdu" ifadelerini kullanmıştı.

Türkiye'nin bölgedeki faaliyetleri ile de ilgilenmeleri gerektiğini savunan Biden, "Bence ona (Erdoğan'a) çok farklı bir yaklaşım uygulamalıyız. Muhalif liderleri desteklediğimizi açıkça göstermemiz lazım. Parlamentoya katkı sunmak isteyen Kürt toplumunu entegre etmek için... Bu iş bir süre iyi gidiyordu" demişti.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU