Washington, Asya'ya orta menzilli füze sistemleri yerleştirmeyi planlıyor

Trump'ın özel temsilcisi Billingslea, hipersonik silahların "Asya Pasifik bölgesindeki müttefik ülkelerin Çin'in şantajlarına son vereceğini" ifade etti

Fotoğraf: Reuters

ABD Başkanı Donald Trump'ın Silah Kontrol İşleri Özel Temsilcisi Marshall Billingslea, ülkesinin ileride Japonya'nın da dahil olduğu Asya bölgesine orta menzilli füze sistemleri yerleştirme üzerine çalışmalar yaptığını söyledi.

Japonya'da yayın yapan Nikkei gazetesine konuşan Amerikalı yetkili, "Bu tam olarak Japonya gibi ülkelerin gelecekte istediği ve ihtiyaç duyduğu savunma gücü türüdür" dedi.

Billingsley, ABD'nin "Asya'daki ortakları ve müttefikleri ile nükleer kapasitesini güçlendiren Çin'in doğrudan tehditleriyle ve gelecekte müttefikleri bu tehditlere karşı korumak için hangi savunma sistemlerinin gerkeli olaağını düşünmek istediğini" söyledi.

"Çin şantaja başvuramayacak"

Yetkili, ABD'nin şu anda çok sayıda hipersonik silah geliştirmekte olduğunu söylerken, "Bu savunma gücü, müttefiklerimizin, dostlarımızın ve ortaklarımızın korunmasını ve Çin'in askeri şantaja başvuramamasını sağlayacak olan Asya-Pasifik bölgesinde istikrar için şarttır" şeklinde konuştu.

Daha önce Japon basınında yer alan haberlerde, ABD'nin Orta ve Kısa Menzilli Füze Anlaşması'ndan çekildikten sonra yeni orta menzilli füzelerin konuşlandırılması konusunda Japon tarafıyla istişarelere başlandığı, ancak Japon yetkililerin bu müzekerelerin başladğını resmi olarak henüz teyit etmediği bilgileri yer alıyordu.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU