Bill Gates’in desteklediği koronavirüs aşısı üreticisi, Nasdaq’ta ilk günden büyük sıçrama yaptı

Almanya merkezli CureVac’in hisse satış fiyatı, bir günde 16 dolardan 56 dolara kadar çıktı

Bill ve Melinda Gates, isimlerini verdikleri vakıfla hayır işleri yapıyor (AFP)

Dünyayı sarsan koronavirüs salgınına çözüm bulmak için uğraşan şirketler, yatırımcıların da ilgisini çekiyor.

Kovid-19 tedavisine yönelik aşı ve biyomedikal ilaç üretmek için çalışan biyoteknoloji şirketi CureVac, cuma günü Wall Street’te işlem görmeye başladı.

Nasdaq’ta seansa 16 dolardan başlayan hisseler, günü 55,90 dolardan kapattı.

2019’da 20,6 milyon dolar kar açıklayan şirket, ABD'deki halka arzdan 213 milyon dolara varan bir kaynak elde etmiş oldu.

Değerinin 3 milyar dolara yaklaştığı tahmin edilen şirketin toplam hisselerinin yarısına yakını, Alman yazılım devi SAP’nin kurucularından Dietmar Hopp’a ait. İki ay önce Alman hükümetinin 300 milyon euroya yüzde 23 hissesini aldığını açıkladığı CureVac’te temmuz ayında 143 milyon euro ödeyen Britanyalı ilaç devi GlaxoSmithKline (GSK) de yüzde 10 pay sahibi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Microsoft'un kurucusunun eşiyle birlikte kurduğu Bill ve Melinda Gates Vakfı, 2015’te şirkete 40 milyon dolar yatırımda bulunmuştu.

Yakın zaman önce Almanya ve Belçika hükümetleri CureVac’in Kovid-19 için ürettiği aşılardan birine klinik deney izni vermişti.

Koronavirüs aşısına en yakın görülen firmalardan biri olan CureVac, Elon Musk’ın elektrikli otomobil şirketi Tesla’yla da "molekül yazıcı" projesinde birlikte çalışıyor.

Mart ayında yayımlanan ve şirketin ürettiği aşının haklarını ABD Başkanı Donald Trump’ın almak istediğini bildiren haberler, dikkatleri CureVac’e çekmişti. ABD’li yetkililer ve şirket bu haberleri yalanlasa da Almanya Ekonomi Bakanı Peter Altmaier, “Almanya satılık değil” diyerek tepkisini göstermişti.


Independent Türkçe, CNN International, AFP

DAHA FAZLA HABER OKU