Galata Kulesi'nin 600 yıllık taşlarına hiltiyle zarar verildi

İBB'den alınarak Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne devredilen Galata Kulesi'nde restorasyon çalışması adı altında kulenin 600 yıllık taşlarının hilti adlı iş makineleriyle parçalanma görüntüler tepki topladı. İBB suç duyurusunda bulunacağını açıkladı

İstanbul'un sembollerinden ve 14. yüzyıldan kalma Galata Kulesi, geçtiğimiz yıl İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden alınarak Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlandı.

İBB Kültür Varlıklarını Koruma Daire Başkanı Mahir Polat, bugün Twitter hesabından Galata Kulesi'nin içinde çekildiği iddia edilen ve tepkilere neden olan bir görüntü paylaştı.

Görüntüde Galata Kulesi'nin tarihi duvarının iki işçi tarafından hitliyle delindiği görülüyor.

Görüntüleri, "İstanbul'un en önemli tarihi eserlerinden Galata Kulesi içerisinde yapılan akıl almaz uygulamaları acilen yetkili kurumların dikkatine sunuyorum. Suç niteliğinde uygulamaların derhal durdurulması ve tespiti için İBB Kültür Varlıkları Dairesi birimleri olay yerine nakledilmiştir" notuyla birlikte paylaşan Polat'a ulaştık.

mahir.jpg
Mahir Polat / Fotoğraf: Twitter@mhrpolat

 

"Acil bildirdik, yazılı başvuru istediler"

Independent Türkçe'ye açıklama yapan Polat, görüntünün ortaya çıkmasının ardından Bölge Koruma Kurulu'nu acil arayarak, başvuruda bulunduklarını ancak yazılı ihbarın başvuruyla kabul edildiğine dair cevap aldığını öne sürdü.

Restorasyon çalışması daha onaylanmadı iddiası

Çalışmaların restorasyon kapsamında yapılmış olabileceğinin iddia edilebileceğine dikkat çeken Polat, "Oysa Galata Kulesi'nde yapılması planlanan restorasyon çalışması daha onaylanmadı. Plan Bölge Koruma Kurulu'nun gündemine daha bugün gelecekti" dedi. 

Kamuoyuna ve basına seslenen Polat, özellikle medyanın Galata Kulesi'ne giderek yapılan çalışmanın ne olduğunu görme ve çekim yapma konusunda baskı yapması gerektiğini de kaydetti.

İBB'den suç duyurusu

Bu arada İBB Sözcüsü Murat Ongun tarafından Twitter'dan yapılan açıklamada, "Galata Kulesi'nde Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yapılan restorasyon görünümlü faaliyetlerden yansıyan bu görüntüler içimizi yaktı. İBB olarak sıralı tüm sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunuyoruz" denildi.

Kültür Bakan Yardımcısı Demircan'dan tepki: Uygulamalar bakanlığımızın ilgili birimlerini de rahatsız etmiştir

Kamuoyunda tepki çeken görüntülerin ardından bir dönem Beyoğlu Belediye Başkanlığı'da yapan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan'dan Twitter hesabından açıklama geldi.

 


Misbah açıklamasında şu ifadelere yer verdi


Galata Kulesi ile ilgili olarak sosyal medyaya da intikal eden bazı uygulamalar, Bakanlığımızın ilgili birimlerini de rahatsız etmiştir.


Kulede büyük oranda bir restorasyon faaliyeti yapılmamakta, daha önce lokanta ve kafeterya olarak kullanılan bölümler ile bu kullanımların gerektirdiği ofis, mutfak gibi yapının orijinal fonksiyonu ile alakası olmayan bölümler ve zamanla izinsiz yapılan bölümler kaldırılmaktadır.


Yapının bir bölümünün seyir mekanı bir bölümünün ise müze olarak düzenlenmesi çalışmaları yürütülmektedir.


"Hilti ile duvarlarda sıva sökümü yapılması uygun görülmedi, müteahhit uyarıldı"

Misbah açıklamanın devamında şunları söyledi:


Hilti ile duvarlar da sıva sökümü yapılması tarafımızca da uygun görülmemekte olup, gereken müdahale yapılmış ve yapı müteahhitinin dikkati çekilerek gereken işlemlerin yapılmasına başlanmıştır.


Hilti ile duvarlar da sıva sökümü yapılması tarafımızca da uygun görülmemekte olup, gereken müdahale yapılmış ve yapı müteahhitinin dikkati çekilerek gereken işlemlerin yapılmasına başlanmıştır.

Galata Kulesi'nin kısa bir süre içinde İstanbul'un kültürel mirasını tanıtan önemli bir merkez olarak İstanbulluların ve İstanbul'u ziyaret eden misafirlerimizin sıkça ziyaret edeceği bir mekan haline dönüşmüş olacağını birlikte göreceğiz.

"Restorasyon kılıfının ardından gizlenen ihanetten derhal vazgeçin"

Bu arada CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da Twitter hesabından yaptığı açıklamada Galata Kulesi’ndeki çalışmaya “Galata Kulesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden alınıp Kültür ve Turizm Bakanlığı'na devredilirken, tarihe ihanet edeceklerini söylemiştik. Restorasyon kılıfının ardına gizlenen bu ihanetten derhal vazgeçin!” diyerek tepki gösterdi. 

Vakıflar Genel Müdürü Ersoy'da Galata kulesinde tepki çeken işleme doktor benzetmeli savunma

Vakıflar Genel Müdürü Burhan Ersoy ise Twitter hesabından yaptığı paylaşımda bir benzetmeye yer verererek şöyle yazdı:

Ameliyat yapan doktoru işkenceci gibi göstermek mümkün! Oysa tedavi için olmazsa olmaz işlem yapıyordur.

Restorasyonlar için de bu geçerli. Olan şu; taşıma kabiliyetini kaybetmiş harçlar dün ayıklanmış bugün de aynı taşlar özel harçla yeniden ayağa kaldırılmıştır.

burhan.PNG
Burhan Ersoy, yapılan işlemi savundu / Görsel:Twitter@burhan_ersoy

 


Toker: Restorasyonu üstelenen Firma AK Parti'de yöneticilik yapmış bir isim


Burhan Ersoy'un mesajının ardından Sözcü Gazetesi Yazarı Çiğdem Toker, Ersoy'un mesajını alıntıladıktan sonra şöyle dedi:


Restorasyonu üstlenen ES Yapı @tuncer_sevilay (AKP'de yöneticilik yapmış bir isim). Vakıflar Genel Müdürü'nün şu tivitini RT etmiş az önce. 
Yani Galata duvarlarına girişilen bu usulün gerekli ve doğru olduğu savunuluyor.

Toker'in restorasyonu yürüten isim olduğunu söylediği Sevilay Tuncer Uludağ, bir dönem AK Parti İstanbul İl Yönetim Kurulu üyesi olarak görev yapmıştı.

sevilay.PNG
Sevilay Tuncer, Vakıflar Genel Müdürü'nün mesajını retweetledi / Görsel:Twitter@tuncer_sevilay

 

 

 

 

 

 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU