Çinli şirket Kovid-19 aşı adayının 3. aşama denemelerini Suudi Arabistan'da yapacak

Çinli şirketin geliştirdiği aşı adayının, 5 bin gönüllünün üzerinde denenmesi planlanıyor

Fotoğraf: Pexel

Çinli ilaç şirketi CanSino, yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı geliştirdiği aşı adayının 3. aşama klinik denemelerini Suudi Arabistan'da yapacağını bildirdi.

Clinical Trials Arena internet sitesinde yer alan habere göre, Ad5-nCOV adlı aşı adayının 5 bin gönüllünün üzerinde denenmesi planlanıyor.

Testler, Riyad, Dammam ve Mekke şehirlerinde oluşturulacak merkezlerinde yürütülecek. 

Soğuk algınlığına yol açan zararsız bir adenovirüs aracılığıyla insan vücuduna Kovid-19'un genetik bileşenleri aktararak bağışıklık tepkilerini uyandırmayı hedefleyen Ad5-nCOV'un güvenliğinin ve bağışıklık etkisinin test edildiği 1. ve 2. aşama klinik denemeleri Çin'de yapılmıştı.

BAE’de de test çalışmaları başlamıştı

Bir başka şirket, Sinopharm, Vuhan Viroloji Enstitüsü ve Vuhan Biyoloji Ürünleri Enstitüsü iş birliğinde geliştirdiği Kovid-19 aşı adayının üçüncü aşama klinik denemenin çalışmalarına geçen ay Birleşik Arap Emirliklerinin (BAE) başkenti Abu Dabi'de başlamıştı.

Çin'deki aşı çalışmaları

Kovid-19'un ortaya çıktığı Çin'de de 8 aşı adayının klinik denemeleri sürüyor. Bunlardan 4'ü birinci, 4'ü ikinci aşamada insanlar üzerinde test ediliyor.

CanSino, Sinopharm ve Sinovac gibi kamuya ait ilaç firmaları, Çin Askeri Tıp Akademisi, Vuhan Viroloji Enstitüsü, Pekin Biyolojik Ürünler Enstitüsü gibi kurumlar ile iş birliği içinde aşı çalışmaları yürütüyor.

CanSino'nun Çin Askeri Tıp Akademisi ile iş birliğinde geliştirdiği "Ad5-NCov", SinoVac'ın geliştirdiği "CoronaVac" ve Sinopharm'ın Vuhan Viroloji Enstitüsü ve Çin Askeri Tıp Akademisi ile geliştirdiği aşı adayı en fazla umut bağlanan çalışmalar arasında görülüyor.

27 aşı adayı klinik deneme aşamasında

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, 31 Temmuz itibarıyla dünya genelinde Kovid-19'a karşı 27 aşı adayı klinik deneme, 139 aşı adayı ise klinik öncesi değerlendirme aşamasında bulunuyor.

Klinik deneme aşamasındaki aşı adaylarından 18'i 1., 6'sı 2. ve 3'ü 3. aşama klinik denemeleri yürütülüyor.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU