Kalın'dan Akşener'e davet yorumu: İYİ Parti'nin baştan beri bu blok içinde yer alması siyasetin tabiatına aykırı bir şey

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, Bahçeli’nin Akşener’e yaptığı daveti değerlendirdi. Kalın, İYİ Parti'nin “AK Parti ve MHP ile sosyolojik türdeş” olduğunu ifade etti

Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, MHP lideri Devlet Bahçeli'nin İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'e yaptığı "Evine dön" çağrısı hakkında değerlendirmede bulundu.

Çağrının erken seçime yönelik bir hareket olmadığını vurgulayan Kalın, "Seçimi erken yapalım gibi bir düşünce yok” dedi.

“İYİ Parti'nin ayrı bir siyasi hareket olarak ortaya çıkması onun AK Parti ve MHP ile sosyolojik türdeşliğini ortadan kaldırmıyor. İYİ Parti'nin baştan beri bu blok içinde yer alması siyasetin tabiatına aykırı bir şey” değerlendirmesinde bulunan Kalın, “Devlet Bey'in çağrısı 'sen gel doğal mecranda ak'. Cumhurbaşkanımız bundan sadece memnuniyet duyar" dedi.

Kalın, CNN Türk'te yayınlanan Tarafsız Bölge programında Ahmet Hakan'ın sorularını yanıtladı.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın'ın “Akşener ittifaka mı davet edildi?” sorusu üzerine şunları kaydetti:

İYİ Parti'nin dayandığı sosyolojiye bakarsanız AK Parti ve MHP ile iç içedir. Burada daha AK Parti ve MHP'nin içinde olduğu Cumhur İttifakı'na yakın durması çok normal. AK Parti'nin 18 yıllık iktidarında geleneksel birçok pozisyon yer değiştirdi. Çok ayrıymış kutupmuş, karşıymış gibi görünen şeylerin siyasi mücadele içinde o kadar olmadığı bir dönüşüm yaşandı. Son Ayasofya meselesinde. Ayasofya CHP'liler için bir mesele olmaktan çıktı. Şimdi İYİ Parti'nin ayrı bir siyasi hareket olarak ortaya çıkması onun AK Parti ve MHP ile sosyolojik türdeşliğini ortadan kaldırmıyor. Cumhur İttifakı AK Parti ve MHP olarak oldukça güçlü. Son 3 seçimde de çok ciddi başarılar elde etti. Cumhurbaşkanlığı sistemi kabaca iki ittifakın yönlendirdiği siyasal alan olarak devam edecek.

“Cumhurbaşkanımız bundan sadece memnuniyet duyar”

Seçime yönelik bir hareket olma ihtimali sıfır. Seçimi erken yapalım gibi bir düşünce yok. Seçimle ilgili olmadığı için bu tartışma başladı şu anda. İYİ Parti'nin baştan beri bu blok içinde yer alması siyasetin tabiatına aykırı bir şey. Devlet Bey'in çağrısı 'sen gel doğal mecranda ak'. Cumhurbaşkanımız bundan sadece memnuniyet duyar.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kalın Muharrem İnce’nin siyasi hareket kuracağına yönelik olarak tartışmalara da değindi.

İnce için, “CHP tabanını kaybetmeden nasıl bir siyasi alan kendisine bulur, inşaa eder onu bilemem” diyen Kalın, “Tabi kendisinin karar vereceği bir konu. CHP'nin içinde yeni bir sese soluğa ihtiyaç var tartışması dönem dönem ortaya çıkıyor. Yeni parti kurarsa şaşırmam” ifadelerini kullandı.

Kalın, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “CHP karışır iyi olur modunda” olmadığını söylerken, “Cumhurbaşkanı'nın gündeminde İnce yok. Kendisi de söyledi zaten siyasi parti kurma hakkı vardır. CHP'nin geleneksel sınırlarını aşan bir gayreti oldu. Zannediyorum bunun üzerine bir şeyler bina etmek istiyor kendisi” dedi.

"Yerli ve milli"

Bahçeli’nin  Akşener’e “Evine dön” davetinin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “HDP'yle terör örgütleriyle el ele olmak, milli ve yerli olarak düşündüğümüz İYİ Parti'ye hiç uygun düşmeyebilir” ifadelerini kullanmıştı.

  

Independent Türkçe, CNN Türk

DAHA FAZLA HABER OKU