Beyrut'taki patlamaya neden olan amonyum nitratı 6 yıl önce kente taşıyan geminin kaptanı Boris Prokoshev, Associated Press'e (AP) konuştu.
Rusya'nın başkenti Moskova'ya 1300 kilometre uzaklıktaki Verkhnee Buu'da emeklilik günlerini yaşayan eski kaptan, taşıdığı kargonun Beyrut'ta patladığını bir gazetecinin kendisine attığı e-posta sayesinde öğrendiğini söyledi.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Eski kaptan Prokoshev, MV Rhosus adlı gemiyle yaptığı teslimatın ücretini yıllardır alamadığı için ilk başta mesajın bununla alakalı olduğunu sandığını belirtti.
Hiçbir şey anlamadım. E-posta hesabımı açınca Rhosus ile ilgili bir mesaj gördüm. Ücretimi göndermiş olabileceklerini düşündüm.
Salı günü Beyrut'un liman bölgesinde 6 yıldır bir depoda saklanan 2750 ton amonyum nitrat patlamış, 135 kişinin ölümüne yol açmıştı.
Şehirde büyük hasar ve korku yaratan patlamada 5 binden fazla kişi da yaralanmıştı.
Amonyum nitratın nihai varış noktası Beyrut değildi
Aslında 2750 ton amonyum nitrat Lübnan'a götürülmeyecekti. Gürcistan'ın Batum limanından yola çıkan MV Rhosus'un Mozambik'in Beira limanına gitmesi ve kargoyu teslim etmesi planlanıyordu.
Kimyasal madde, Portekizli patlayıcı şirketi Moura Silva e Filhos'un hisselerinin çoğunluğunun sahibi olduğu Fábrica de Explosivos de Moçambique adlı şirkete teslim edilecekti.
Ancak geminin Rusya vatandaşı sahibi Igor Grechushkin adlı iş insanının borçları vardı ve Lübnan'da daha fazla para kazanmak isteyerek yolu uzattı.
Grechushkin'in ifadesi alındı
Kıbrıs'ta yaşayan Grechushkin, kago gemisini Kıbrıslı iş insanı Charalambos Manoli'den almıştı. Kıbrıslı polis sözcüsü Christos Andreou Interpol'ün Lübnan ofisinin talebi doğrultusunda Grechushkin'in sorgulandığını ancak gözaltına alınmadığını açıkladı.
Şu anda 70 yaşında olan eski kaptan Prokoshev eski mürettebatın ödenmemiş ücretler nedeniyle işi bırakması sonrası gemiye Türkiye'de 2013 yılında katıldığını söyledi. Prokoshev, Grechushkin'e tehlikeli kargoyu Gürcistan'dan Mozambik'e taşıması için 1 milyon dolar verildiğini de açıkladı.
11 ay boyunca gemide mahsur kaldılar
Ancak Grechushkin'in Lübnan'da daha fazla para kazanma amacıyla gemiye bir dizi ağır makine yükleme planı, mürettebatın ek kargonun çok ağır olduğu gerekçesiyle yüklemeye karşı çıkması üzerine boşa çıktı.
Lübnanlı yetkililer liman borçlarını ödeyemeyen gemiye geçici olarak el koydu ve gemi limandan ayrılamadı.
Prokoshev ve üç mürettebat kısıtlamalar nedeniyle gemide kalmayı sürdürdü. Eski kaptan AP'ye verdiği demeçte, gemide 11 ay boyunca mahsur kaldıklarını ve Grechushkin'in ücretlerini ve limana olan borcu ödemeden kendilerini yüzüstü bıraktığını anlattı.
Bir noktada avukat tutabilmek için gemideki yakıtın bir kısmını sattıklarını söyleyen Prokoshev mürettebatın mahkeme kararıyla 2014'te serbest kaldığını, kargonun salı günü patlayana kadar tutulduğu depoya nakledildiğini ve geminin aynı yıl Ukrayna'ya geri döndüğünü söyledi.
Prokoshev patlamaya yol açan amonyum nitratın yıllarca depoda tutulmasının sorumluğunun da Lübnan hükümetinde olduğunu söyleyerek şu ifadeleri kullandı: "İnsanların ölmesi çok kötü, bununla hiç ilgileri yoktu. Anladığıma göre işin bu hale gelmesinin sorumlusu Lübnan hükümeti."
Independent Türkçe, AP