Beyrut'taki patlamada en büyük yıkımı Mar Mikhael Caddesi yaşadı: İç savaşın dehşetine şahit olmuştum; ama bu daha ağır

Beyrut Limanı'ndaki patlama alanına çok yakın bir noktada yer alan Mar Mikhael Caddesi, en büyük hasarın meydana geldiği yer oldu

Fotoğraf: AFP

Beyrut'ta hiç uyumayan sokaklardan biri olarak nitelendirilen turistik Mar Mikhael Caddesi, dün meydana gelen patlamanın ardından harabe bir alana dönüştü.

Hayatın nabzının attığı Mar Mikhael Caddesi, patlamanın hemen ardından mahşer meydanını andırıyordu; İnsanlar yakınlarını bulmak için sokaktan geçen araçlara ve üstü açık kamyonlara yüklenen yaralı insanların acı çığlıkları arasında her yöne koşuşturmaya başladı. 

Caddede birçok gece kulübü ve mekan ve çok sayıda ünlü restoran bulunuyordu. Bu yerler, Lübnan'daki ekonomik kriz nedeniyle zaten sıkıntı çekiyordu. Daha sonra sıkıntıları artıran koronavirüs salgını geldi. 

Güzel caddenin tabutuna son çiviyi çakan ise dün yaşanan büyük patlama oldu.

Turistik caddede, cam binalar tamamen çöktü ve bazıları ise ofis mobilyalarının görüldüğü demirden bir yapı haline geldi.

Geri kalanlar ise caddeye dağılırken araçlar enkazların altında kaldı.
 

beirut afp.jpg
Patlamanın ardından yıkılan binalardan biri / Fotoğraf: AFP


Mar Mikhael Caddesi, Beyrut Limanı'ndaki patlama alanına çok yakın bir noktada yer alıyor. Bu nedenle en büyük hasar bu caddede meydana geldi.

Çoğu araç binalardan düşen taşların altında kaldığı için zorlukla hareket edilebiliyor.

Şarku'l Avsat gazetesinde yer alan habere göre, felaketzedelerden biri olayı şöyle anlattı: 

İç savaşın dehşetine şahit olmuştum. Ama bu daha ağır bir şey.


Bir kadın, caddenin her tarafına dağılmış cam parçaları yüzünden zorlukla yürüyerek kızkardeşini aramak için bir telefon binasının girişine koştu.

Bir cevap alamadı, çünkü kız kardeşinin yaralandığını ve yakındaki Rum Hastanesi'ne nakledildiği söylendi. Ancak patlamanın etkisinden dolayı aldığı ciddi hasar nedeniyle hastane tahliye edildiğinden çabası sonuçsuz kalacaktı.
 


Kayıplar meselesi kişilerin en hassas olduğu ana faktörlerden biri olarak sayılıyor. Kayıp haberleri TV ekranlarında ve sosyal medyada dolup taştı.

Çoğu kişi patlamadan sonra kaybolan akrabalarını aradı. Arananların çoğunun Beyrut Limanı çalışanları veya yakın çevrede oturan vatandaşlar olduğu ortaya çıktı.

Ölenlerin denize düştüğü, önümüzdeki günlerde denizin cesetleri kıyıya sürükleyeceği, böylece kayıp kişilerin listesinin azalarak ölenlerin listesinin artacağının beklendiği kaydedildi.

Patlamanın etkisi çok büyük oldu. Zemin birkaç saniye sallandıktan sonra büyük bir patlama meydana geldi. Birçok binanın camları tuzla buz oldu ve başkentte bulunan Baabda ve Hazmiyeh gibi Beyrut'un eteklerindeki bölgelere kadar ulaştı.

Patlamanın yaşandığı bölgeye yakın olan el-Hamra bölgesinin mahallelerindeki binalar ve Beyrut Amerikan Üniversitesi Hastanesi de dahil olmak üzere birçok binanın camı tuzla buz oldu.
 

afp.jpg
Dün meydana gelen patlamanın Beyrut'un sokaklarında görülen etkileri / Fotoğraf: AFP


Patlama sesi Lübnan yakınlarındaki Kıbrıs'ta da yüksek sesle duyuldu. Ürdün Sismoloji Merkezi Richter ölçeğinde 4 derecelik titremeyi kaydetti.

Patlamanın neden olduğu kaos, büyüklüğünden kaynaklanıyor. Teyit edilmeyen bazı iddialara göre, bazı işçilerin hırsızlığı önlemek için küçük bir pencereyi kaynaklama girişimi sırasında patlayan depolanmış yaklaşık 2 bin 750 ton amonyum nitrat olduğu bildirildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


Amonyum nitratlar nereden geldi?

Tonlarca amonyum nitratın Batum'dan 23 Eylül 2013'te Mozambik'e doğru yola çıkan Moldovya bayraklı Rhosus adlı geminin yolda teknik bir problemle karşılaşması üzerine Beyrut Limanı'nda boşalttığı yük olduğu ifade edildi.

Geminin o tarihte Lübnan Sahil Güvenlik birimlerinin denetimleri sonrası yoluna devam etmesi yasaklandı.
 

afp-lübnan.jpg
Fotoğraf: AFP


Gemi kaptanı ve dört kişi dışındaki tüm mürettebat sınır dışı edildi.

Kiralayanlar ve yükü teslim alacakların tamamen vazgeçmesinin ardından ise gemi, limanda terk edildi.

Kaptan ve mürettebat hakkındaki işlemler sürerken gemideki yük, Beyrut Limanı'ndaki depoya boşaltıldı.


12 numaralı depo

Lübnan resmi ajansı NNA,  Beyrut Limanı'nda patlayıcı maddelerin bulunduğu 12 numaralı depoda yangın çıktığı ve ardından şiddetli patlama meydana geldiğini duyurmuştu. 

Sağlık Bakanı Hamad Hasan son olarak patlamada 63 kişinin hayatını kaybettiğini, 3 binden fazla kişinin yaralandığını bildirmişti.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU