Bilim insanları Game of Thrones'a atıfla "Kış geliyor" uyarısında bulundu: İkinci dalga gençleri hedef alacak

"Kış geliyor ve virüsün ikinci dalgasının da geldiği neredeyse kesin"

ABD'nin Kansas eyaletinde İspanyol gribine yakalanan hastaların tedavi edildiği geçici hastane koğuşu (Wikimedia Commons)

İkinci koronavirüs dalgasının "geldiği kesin" ve uzmanlar virüsün bu kez gençleri hedef alabileceği uyarısında bulunuyor. 

Kovid-19'un ilk dalgası ağırlıklı olarak yaşlıları, altta yatan başka sağlık sorunları bulunanları ve etnik azınlık grupları etkiledi. 

Fakat bilim insanları 1918 İspanyol gribi pandemisinde olduğu gibi sıradaki hedefin, yazın tadını çıkaran gençler olmasından endişeli. 

BBC Radio 4'ün Today programına konuşan Kraliyet Tıp Derneği'nin seçilmiş başkanı Profesör Roger Kirby şunları söyledi: “Game of Thrones'tan alıntı yapmak gerekirse, kış geliyor ve virüsün ikinci dalgasının da geldiği neredeyse kesin.

1918'de gördüğümüz şey virüsün değiştiğiydi. Biliyorsunuz, ikinci dalga birinciden farklıydı; farklı bir grubu, ağırlıklı olarak da daha genç kişileri etkiledi.

1918 yazında İspanyol gribi yavaş yavaş azalıyor gibi görünüyor ve pandeminin sona erebileceği umuluyordu.

Fakat Eylül ve Kasım arasında ölümlerde büyük bir atış yaşanmış ve ağırlıklı olarak çok genç ve çok yaşlıları öldüren tipik mevsimsel gribin aksine bu suş, 20'li ve 30'lu yaşların ortalarındaki genç, sağlıklı insanları hedef almıştı. 

2016'da yayımlanan bir çalışma çocukken maruz kalınan ilk gribin, insanın bağışıklık sistemini yalnızca iki ana türden birine karşı savunmak üzere hazırlamada büyük rol oynadığını öne sürmüştü. Bu da söz konusu maruziyetin insanların 1918 salgını gibi büyük bir grip pandemisinde hayatta kalıp kalamayacağını belirlediği anlamına geliyordu.

Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) Avrupa Bölge Direktörü Dr. Hans Kluge son haftalarda Avrupa'da görülen vakalardaki yeniden artışın ardında yazın keyfini çıkaran gençlerin olabileceğini söyledi. 

Today programına konuşan Dr. Kluge şunları söyledi:

Son birkaç hafta içinde Avrupa bölgesinde yeni vakalarda hafif bir artış yaşandığını görüyoruz. 

Aslında giderek artan sayıda ülke yerel salgınlar deneyimledi ve vakalarında yeniden artış yaşandı.

İster birinci, ister ikinci dalga olsun, bunun, insanların davranışındaki değişimin sonucu olduğunu biliyoruz.

Sivil makamlardan ve sağlık yetkililerinden gençler arasında yeni enfeksiyon oranının yükseldiğine dair haberler alıyoruz. 

Dolayısıyla benim açımdan, gençlerin koronavirüse verilen yanıta daha fazla katılmasını nasıl sağlayacağımızı ve onları angaje etmenin yollarını yeniden düşünmemiz gerektiği yeterince açık.

Dr. Kluge ayrıca, iki kızı olduğunu ve gençlerin "yazı kaçırmak istememesini" anladığını söyledi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Fakat "Kendilerine, ebeveynlerine, büyükbaba ve büyükannelerine ve topluluklarına karşı sorumlulukları var. Üstelik iyi ve sağlıklı davranışları nasıl benimseyeceğimizi biliyoruz, dolayısıyla bu bilgiden faydalanalım" diye de ekledi. 

Salı günü dünyanın dört bir yanından 17 uzmanın katıldığı bir konferans düzenleyen Prof. Kirby'ye göre etkinliğin verdiği ana mesaj, insanların "formda kalıp kilo vererek" kendilerini ikinci dalgaya karşı koruması gerektiği oldu.

 

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU