Meclis'te sosyal medya düzenlemesi tartışmalarla kanunlaştı… "Şerefsiz, ahlaksız, yılışık" ifadeleri havada uçuştu

Meclis, sosyal medya düzenlemesini görüşürken sert tartışmalara sahne oldu

Fotoğraflar: Twitter

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) doğu ve güneydoğuda çıkan orman yangıları üzerine tartışma çıktı. AK Parti Diyarbakır Milletvekili Oya Eronat, tartışma sırasında HDP'li milletvekiline "Ahlaksız, şerefsiz" dedi.

TBMM'de sosyal medya düzenlemesine dair görüşmeler devam ederken HDP Şırnak Milletvekili Hüseyin Kaçmaz söz aldı.

Doğu ve güneydoğudaki orman yangınlarına ilişkin olarak konuşan Kaçmaz, özetle şunları söyledi:

Değerli arkadaşlar, yasadan bağımsız birkaç konuyu paylaşmak istiyorum. Çocukluğumuzda -tabii biz dam yataklarında, damlarda yatarken her zaman görürdük- Cudi, Gabar her yaz ayında, bir şekilde, operasyonlar sebebiyle ya da top atışlarıyla komple yakılırdı ve çözüm sürecinin bitmesiyle birlikte… Ki, Silopiliyim; oturduğum ilçe, doğup büyüdüğüm ilçe hemen Cudi Dağı'nın eteklerindedir, kutsal Cudi Dağı'nın eteklerindedir ama bir defa bile o dağa çıkamamışımdır. Sebebi, bu ülkedeki Kürt meselesindeki çözümsüzlükteki ısrardır arkadaşlar. Anayasa madde 169'un üçüncü fıkrasında, açıkçası, ormanların korunması ve geliştirilmesine ilişkin hüküm var ve özel afta bile, genel afta bile sadece aftan yararlandırılamayacak tek suç orman yangınıdır. Ama maalesef ki şu an iktidar eliyle, iktidarın yürüttüğü politikalar sonrasında sadece size Cudi'deki son 1,5-2 aydaki birkaç yangını paylaşmak istiyorum. 5 Haziran, operasyon sonrası; 16 Haziran, kalekolun yapıldığı yerde; 22 Haziran, operasyon sonrası; 25 Haziran, operasyon sonrası; 26 Haziran, top atışı sonrası ve 21 Temmuz, top atışı; 25 Temmuz yine Silopi ilçesinde BOTAŞ karakolundaki top atışı sonrası bu yangınlar meydana geldi.

"Yunanistan'daki yangına gönderilebilecek olan helikopterlerimiz, yangın söndürme araçlarımız hazır dedik, evet yardıma koşmalıyız her yere ama Cudi'ye, Gabar'a gönderecek yangın söndürme helikopterimiz, uçağımız yok" ifadelerini kullanan Kaçmaz'a Eronat'tan tepki geldi.

 Eronat, "8 bin kişiyi öldürdünüz siz! 8 bin sivili öldürdünüz!" ifadelerini 4 kez tekrarladı.

TBMM tutanaklarına yansıyan konuşmalara göre, Eronat daha sonra Kaçmaz'a "Ahlaksız! Şerefsizsin sen!" dedi.

HDP'nin tepki gösterdiği ifadelerin ardından TBMM Başkanvekili Nimetullah Erdoğmuş oturuma ara verdi.

Tekrar başlayan oturumda da tartışmalar devam etti. AK Parti Grup Başkanı Naci Bostancı, söz konusu hakaretlerin HDP'li vekile söylenmediğini öne sürdü.

Oturumda Eronat'a herhangi bir ceza verilmedi.

MHP'den CHP'li vekile: Yılışık

TBMM’de görüşmelerde başka bir tartışma da MHP ve CHP arasında yaşandı.

CHP İstanbul Milletvekili Onursal Adıgüzel, MHP’nin geçen günlerde gündeme getirdiği VPN tartışmasını hatırlattı ve şunları söyledi:

Dört yıl öne VPN Türkiye’de zaten engellendi, yine vermişler “VPN engellensin.” Ama iktidarın da küçük ortağının da bu yüz yıla uymadığı apaçık ortada çünkü ne VPN ne başka bir uygulama böyle engellenemez.

Bu sırada MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay, Adıgüzel’e “Yılışık” dedi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU