Liam James - The Independent
Kendi elektrik ve besinlerini üretmesi beklenen sürdürülebilir yüzen şehirler projesi Birleşmiş Milletler’deki (BM) bir toplantıda değerlendirildi.
Deniz seviyelerinin yükselmesi tehdidine karşı dayanıklı şekilde tasarlanmış bu deniz topluluklarının gelecekte suya batacak sahil şehirlerinin yakınlarına demir atması bekleniyor. Böylece felaketten kaçan şehir sakinlerinin bu yüzen şehirlere yerleştirilmesi planlanıyor.
Her birinin 300 kişiyi barındıracağı altıgen formda inşa edilen birbirine bağlı platformlar bir köy gibi hizmet verecek. Mevcut planlar, bir şehrin toplamda 10 bin kişiyi barındırmasını sağlıyor.
Şehir sakinleri kendi besinlerini üretebilecek, sualtı kafesleri içinde bir tür su yosunu olan kelpi ve diğer deniz besinlerini yüzeyin hem altında hem de üstünde yetiştirebilecek.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Yüzen şehir konseptini geliştiren şirket Oceanix, tasarımın suya dayanıklı olduğunu ve fırtınalara dayanabileceğini belirtti. Ağır hava koşullarının hayatı tehlikeye atması durumunda tüm şehir demir alarak daha güvenli bir bölgeye taşınabilecek.
Projenin eş kurucusu Marc Collins Chen şehirlerin okyanus yaşamına zararlı olacağı iddiasını reddederek şu açıklamalarda bulundu:
“İkisinden birini seçmek zorunda değiliz. Teknoloji, deniz ekosistemini öldürmeden su üzerinde yaşamamız için var.”
*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
https://www.independent.co.uk/environment
Independent Türkçe için çeviren: Büşra Kırkpınar
© The Independent