99 yaşına kadar organlarının ters yerde olduğunu bilmeden yaşadı

Organlarını bağışlayan kadının durumu kadavrayı inceleyen üniversite ekibi tarafından saptandı

Rose Bentley 100 yaşına kadar nadir görülen anatomik durumunun farkında olmadan yaşadı / Fotoğraf: Oregon Health & Science University, The Independent

ABD’de bir kadın organları ters yerde olmasına rağmen 99 yaşına kadar yaşadı. İlginç olan şu ki 2017’de hayatını kaybedene dek Rose Marie Bentley bu durumdan habersiz kaldı. 

Oregon Sağlık ve Bilim Üniversitesi’nden (OHSU) öğrenciler, kadavrası bağışlanan yaşlı kadının bedenini anatomi dersinde incelerken normalin dışında bir durum olduğunu fark etti. Öğrenciler, Bentley’in situs inversus adında, organların normal yerinin tersinde bulunduğu sıra dışı bir durumdan muzdarip olduğunu saptadı.

50 milyon yetişkinden sadece birinde görülen bu sıra dışı durumda, karaciğer, mide ve diğer karın içi organlar bedenin sağ tarafında olması gerekirken sol tarafta yer alıyor. Bentley’in kalbi ise normal şekilde göğsünün sol kısmında yer alıyordu.

OHSU anatomik hizmetler merkezinde çalışan anatomi profesörü Cam Walker, “Bir durum olduğunu anladım, ancak organların vücudun neresinde yer aldığını anlamak biraz zaman aldı” ifadelerini kullandı.

Kadavrayı inceleyenlerden ikinci sınıf tıp öğrencisi Warren Nielsen konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu:  

“Epey şaşırtıcıydı. Sadece normal anatomiyi değil, aynı zamanda meydana gelebilecek tüm anatomik çeşitliliği de öğrendik. Bentley’in nasıl bu kadar uzun yaşayabildiğine şaşırdım. Bu da onun kim olduğunu merak etmeme sebep oldu. Bentley vakasından edindiğim deneyim beni hastaların bakımını üstlenmek ve öğrendiğim şeyleri uygulamak için sabırsızlandırıyor.”

Yaşlı kadının çocukları, Bentley’in nadir görülen tıbbi bir durumu olduğunu bilseydi bunu kahkahalarla karşılayacağını söyledi. Bentley'in kızı Louise Allee, “Annem bu durumun çok harika olduğunu düşünürdü, bunun üstesinden gelirdi” ifadelerini kullandı.

5 çocuğu olan Bentley ve kocasının bir kasabada çiftlik hayvanı ve evcil hayvanlara yönelik tedarik mağazası işlettiği kaydedildi. Bentley ayrıca pazar günleri Birleşik Metodist Kilisesi’nde ders veriyor ve koroda şarkı söylüyordu.

Bentley gibi kocasının da bilimsel araştırmada kullanılmak üzere vücutlarını bağışladığı öğrenildi.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/world/americas

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Kırkpınar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU