Hürriyet gazetesinin başyazarı ve iç hastalıkları uzmanı Prof. Osman Müftüoğlu, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını devam ederken aşağı düşmeyen rakamları hatırlatarak “Biz nerede yanlış yaptık?” diye sordu.
Müftüoğlu, bugünkü köşe yazısında normalleşme sürecinde yanlış yapılıp yapılmadığını sorguladı.
Yazının ilgili kısmı şöyle:
Pandemi ile mücadelenin ikinci devresi doğal olarak “normalleşme” süreciydi. Görünen o ki biz kademeli normalleşme yerine, hızlı ve toplu normalleşmeyi seçerek ilk taktiksel hatayı yaptık. Bununla da yetinmedik; meseleyi sadece maskelere, çözümü sadece sosyal mesafelere, neticeyi de yalnızca cezai tedbirlere havale ettik. Aslında yapmamız gereken ve bunlardan çok daha önemli olanı, halkla doğru bir iletişim dili kurmaktı. Bence o fırsat hâlâ var. Ve rakamları 500’ün altına indirmenin yolu yeni ve farklı bir iletişim dili ve stratejisinden geçiyor.
Çözüm için yapılacak ilk iş, süreci halka emanet etmek, sorumluluğa onları da ortak edip problemi onların vicdanlarında çözmeye yönelmektir. Bu aşamada “ikna” ve “vicdan” sözcükleri bence çok önemli iki ayrıntı. Ayrıca fikir önderlerinden yararlanmak, sempati ve saygıyı öne çıkarılarak halkı çözümün vazgeçilmez paydaşı yapmak gerekmektedir. Yoksa bu maçın ikinci devresi daha çoooook uzar. Canımız çok daha fazla sıkılır, ekonomik sosyal ve daha önemlisi sağlık açısından çok daha önemli travmalarla baş başa kalırız.
Müftüoğlu, yazısının devamında salgınla ilgili mücadele dilinin değiştirilmesi gerektiğine dikkati çekti.
Hürriyet, Independent Türkçe