Bangladeş'te deniz kaplumbağalarını kurtarmak için zamana karşı yarış: En az 20'si öldü

Şu ana kadar kaç kaplumbağanın kurtarıldığı bilinmiyor

Daha önce de Maldivler'de nesli tükenmekte olan deniz kaplumbağalarının yumurtlama alanına uçuş pisti yapıldığı aktarılmıştı (AFP)

Dünyanın en uzun sahillerinden birinin bulunduğu Bangladeş’te yetkililer ve doğayı koruma gönüllüleri, en az 20 deniz kaplumbağasının öldüğünü ve plastik atıklara takılan onlarcasının da Pazar kurtarıldığını açıkladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bölgede yaşayan kişiler, çoğunlukla plastik şişeler, balık ağları ve şamandıra gibi atık dalgalarının Cumartesi karaya vurduğunu söyledi. Bölge halkı Pazar erken saatlerde kum tepelerinin arasında kaplumbağa ölüleri fark ettiklerini söyledi.

Bangladeş Orman Bakanlığı, konuya dair yaptığı açıklamada, Bengal Körfezi boyunca uzanan 120 kilometrelik sahile ilk kez bu düzeyde plastik atıkların vurduğunu belirtti.

Bakanlık adına AFP’ye açıklama yapan Sohail Hüseyin, “Yüzlerce bölge sakini yaralı kaplumbağaları kurtarmak için sabahın erken saatlerinden itibaren sahile koştu” dedi.

Ölüleri gömdük ve kurtarılan kaplumbağaları denize kazandırmaya çalışıyoruz.

Sahil temizleme vakfı Bangladeş Plastik Bankası, gönüllülerin en az 20 zeytin yeşili deniz kaplumbağasını Cox’s Bazar balıkçı limanındaki sahilde gömdüğünü söyledi. Sahilin 10 kilometrelik kısmına yaklaşık 50 ton atığın yayıldığı tahmin ediliyor.

AFP’ye konuşan balıkçı Jashim Uddin, “Hayatımda daha önce sahilde yatan ölü kaplumbağalar ve karaya vuran bu kadar büyük miktarda atık yığını görmemiştim” diye belirtti.

Bangladeş’in önde gelen kara ve deniz kaplumbağası uzmanı Şehriyar Caesar Rahman, kaplumbağaların çoğunun en az 30 yaşında olduğunu söyledi.

Kaplumbağalar genellikle denizde yüzen devasa atıklara takılıyor ve sonunda boğularak ölüyor. Bu da benzer bir olay gibi görünüyor.

Yerel bir doğayı koruma derneğinin üyelerinden Moazzem Hüseyin, her sene komşu ülkelerden ve gemilerden yaklaşık 26 ton atığın Bengal Körfezi’ne vurduğunu aktardı.

Bu  plastik istilasına dair özgün bir vaka. Olay deniz biyoçeşitliliğinin tehlikede olduğuna yönelik ciddi sinyaller gönderiyor.

Ne kadar kaplumbağanın kurtarıldığı henüz bilinmiyor. Bölge yöneticilerinden Kemal Hüseyin yetkililerin olayı incelediğini söyledi. 

Çevre gönüllülerine göre zeytin yeşili deniz kaplumbağaları denizlerde en çok bulunan kaplumbağa türü. Ancak bu tip olaylar nedeniyle kaplumbağa türünün sayısı azalıyor ve Uluslararası Doğayı Koruma Birliği’nin tehdit altına bulunan türler listesinde yer alıyor. 

 

Independent Türkçe, AFP

DAHA FAZLA HABER OKU