Koronavirüs pandemisi küresel iş piyasasına ciddi zarar vererek, pek çok kişinin işinden olmasına yol açsa da başka alternatiflerin oluşmasına da olanak sağlıyor.
Pandemi nedeniyle daha fazla kişinin evden çalışma koşullarına adapte olması freelance işlerin (serbest mesaili işler, ed.n.) daha fazla rağbet görmeye başlamasına neden oldu. Tam zamanlı çalışma rutini her ne kadar çöküyor gibi görünse de, bu çöküşün oluşturduğu boşluğu freelance çalışma biçiminin doldurduğu görülüyor.
CNBC’nin haberine göre freelance çalışma üzerine hazırlanan yeni bir raporda Nisan ve Haziran ayları arasında, yılın ilk üç ayına kıyasla freelance iş pozisyonlarına ihtiyaç yüzde 25 arttı.
Freelancer’ın hazırladığı “Fast 50” raporu, Kuzey Amerika, Avrupa ve Asya’da en çok rağbet gören ve talebin azaldığı iş alanlarını belirledi.
Freelance işlere talebin artışı, işverenlerin bütçelerini yeniden değerlendirmesindeki ve daha esnek çalışma koşullarını tercih etmesindeki eğilim değişikliğini yansıtıyor.
CNBC’ye konuşan Freelancer CEO’su Matt Barrie, çalışanların da daha bağımsız çalıştıkları işleri tercih ettiğini söylüyor.
Kovid-19 freelance çalışma koşullarına yönelik talebi artırırken, bu üstel büyüme eğilimi kişilerin kendi freelance girişimlerini nihayet başlatmasıyla da ilişkilendirilebilir.
Şirketin hazırladığı rapora göre, 2020’nin ikinci çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine kıyasla freelance iş ilanları yüzde 41 artarak 605 bine ulaştı.
Öte yandan geçen hafta, Birleşmiş Milletler Uluslararası Çalışma Örgütü, yılın ikinci çeyreğinde kaybedilen çalışma saatlerinin yaklaşık 400 milyon tam zamanlı iş saatine eşit olduğunu tahmin etmişti.
Matt Barrie, “Krizin 2021’e uzanacağını ve hem evden çalışma hem de serbest çalışanların işletmeler tarafından kullanımında kalıcı bir değişiklik yaşanacağını öngörüyorum” ifadelerini kullandı.
Talep artışının en çok görüldüğü işlerin doğrudan pandemiyle ilişkili olduğu belirtiliyor.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Bununla birlikte matematiksel modellemeye ilişkin iş alanlarında yüzde 99,6’lık artış yaşandı ve toplam sayı 16 bin 501’e ulaştı. İstatistiksel analiz içeren işler de yüzde 75’lik artış gördü.
Bu taleplerin büyük bir çoğunluğu sağlık kurumlarından, hükümetlerden, medya kuruluşlarından ve çeşitli işletmelerden geliyor. Raporda talebin vakalar, test sayıları, ölüm oranları gibi verilerin analiz edilmesi, sınıflandırılmasıyla ilişkili olduğu belirtiliyor.
Rekabetçi ticaret platformlarının ve yatırım sitelerinin kullanımındaki artış da algoritma projelerine olan talebi artırdı.
ABD İş İstatistikleri Bürosu’nun verilerine göre, 2028 itibarıyla matematikçilere ve istatistikçilere ihtiyacın yüzde 30 artacağı öngörülüyor.
Ayrıca küresel tecrit koşulları internet üzerinden yapılan alışverişlere ve bu tip alanlardaki işlere de talebi artırdı. Öte yandan boş zamanın değerlendirilmesine yönelik aktivitelere olan ihtiyaç da benzer biçimde yükseldi. Oyun tasarımcılarına ihtiyaç da yüzde 70’e yakın bir oranda arttı.
Bunlara ek olarak yüz yüze çalışmayı gerektiren işlere talepte ciddi düşüşler yaşandığı belirtildi.
Independent Türkçe, CNBC