Elon Musk milyarder olmadan önce Pansilvanya Üniversitesi’nde fizik ve ekonomi öğrencisiydi. 1992’de Wharton Okulu'na burslu transfer olan Musk, uzay araştırmalarını düşünmeye ve sürekli elektrikli otomobiller hakkında konuşmaya başladı.
O dönemde Musk, sadece 5 şeyin dünyayı değiştirebileceğine inanıyordu. Teknoloji milyarderi, şubatta katıldığı “Third Row Tesla” adlı podcast yayınında “Geleceği neyin şekillendireceğini düşünüyordum. Ve gerçekleşebileceğini düşündüğüm 5 şey vardı” demişti.
CNBC, Musk’ın dünyayı değiştireceğine inandığı o 5 fikri derledi.
İnternet
Musk, 1990’larda doğan internetin insanlığı temelden değiştireceğine inandığını söylemişti. İnterneti insanın sinir sistemiyle kıyaslayan milyarder, şöyle konuşmuştu:
Sinir sisteminiz olmasaydı, çevrenizde neler olduğunu bilemezdiniz. (...) Eskiden bilgiyi yaymak için biriyle yüzyüze görüşmeli ya da ona mektup yazmalıydınız. Son derece yavaş bir süreçti. Bir kitaba erişmek isterdiniz. Kütüphaneniz yoksa erişemezdiniz. Hepsi buydu.
Çok gezegenli yaşam
Teknoloji girişimcisi, “yaşamı ve bilinci çok gezegenli hale getirmenin” de dünyayı değiştireceğine inanıyordu. Çocukken bilimkurgu kitaplarından etkilenen Musk, bir gün insan türünün yaşam alanını genişletmek için uzay gemileri yapacağını hayal ediyordu.
Musk daha önce, Isaac Asimov'un 7 kitaplık bilim kurgu dizisi Vakıf’ın SpaceX için temel oluşturduğunu söylemişti.
İnsan genetiğini değiştirme
Musk ayrıca uzay yolculuğu hayalini tıpkı 1997 yapımı Gattaca karakterleri gibi genetiği değiştirilmiş insanların sürdüreceğine inanıyordu. Milyarder gençken, insan genetiğini değiştirmenin dünyayı değiştirmek anlamına geldiğini düşünüyordu.
Milyardere göre göre bu, bilim dünyasında heyecan yaratan bir genom düzenleme aracı olan Crispr gibi teknolojilerle artık mümkün hale geldi. Tesla CEO’su bahsi geçen podcast yayınında şöyle konuşmuştu:
Bence hastalıkları yenmek veya onlara yatkınlığı ortadan kaldırmak için insan genomunu değiştirmek normalleşecek. 55 yaşında kanserden ölmek yerine, genetiğinizin düzenlenmesini tercih edersiniz.
Yenilenebilir enerji
Tesla CEO'su, henüz gençken insanlığın kaderine dair “kişisel bir sorumluluk” hissettiğini ve bir gün daha temiz bir enerji teknolojisi üretmeye karar verdiğini söylüyor. Yani öğrenciliğinde dünyayı değiştirebileceğine inandığı bir diğer şey de yenilenebilir enerji.
Milyarder aynı podcast yayınında, “Sürdürülebilirliğin önemine, bu çevresel etkiler ortaya çıkmadan önce de inanıyordum” demişti.
Girişimci ayrıca, gelecekte iklim değişikliğiyle mücadele etmek için fosil yakıtın maliyetini artıracak bir karbon vergisi getirilebileceğini düşünüyor.
Yapay Zeka
2019’da Şanhay’da gerçekleşen Dünya Yapay Zeka Konferansı’nda konuşan Musk, bilgisayarların her şekilde insanlara üstün geleceğini söylemişti.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Kar amacı gütmeyen yapay zeka araştıma merkezi Open AI’ın kurucuları arasında yer alan girişimci, yapay zekanın iş hayatında kargaşa yaratabileceğini ve hatta III. Dünya Savaşı’nı başlatabileceğini öne sürmüştü.
Musk ayrıca, beyin-bilgisayar arayüzleri geliştiren nöroteknoloji şirketi Neuralink’in de kurucusu. Çünkü insanlığın yapay zeka karşısında güçsüz kalmaması için onunla bütünleşmesi gerektiğine inanıyor.
Independent Türkçe, CNBC