IRC: Irak'ta Kovid-19 vaka sayısı yüzde 600 arttı, daha fazla önlem alınmalı

ABD merkezli yardım kuruluşu Uluslararası Kurtarma Komitesi, Irak’ta haziran ayında vaka sayısının yüzde 600 arttığını ve salgının yavaşlaması için daha fazla çaba gösterilmesi gerektiğini söyledi

Irak'ta Kovid-19 vaka sayısı yüzde 600 arttı / Fotoğraf: AFP

Irak’ta yaklaşık bin 491 kişinin katılımıyla bir anket yapan ABD merkezli yardım kuruluşu Uluslararası Kurtarma Komitesi (IRC), insanların yüzde 87'sinin işinden olduğunu, yüzde 73'ünün daha az masraf olması için daha az gıda tükettiğini, yüzde 61'inin borçlandığını, yüzde 68'inin de psikolojik travma yaşadığını duyurdu.

Erbil merkezli Rudaw TV'nin haberine göre, IRC Irak Direktörü Christine Petrie, ülkede günlük vaka sayısının bazen 2 bini aştığını, on yıllardır çatışmalardan etkilenen Irak halkının koronavirüs (Kovid-19) salgınına karşı daha fazla bilinçlendirilmesi gerektiğini söyledi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Petrie, Irak’ta haziran ayında vaka sayısının yüzde 600 arttığını ve salgının yavaşlaması için daha fazla çaba gösterilmesi gerektiğini vurguladı.

Koronavirüsün Irak’ın üzerinde yayılma oranın son derece endişe verici olduğunu kaydeden Petrie, “Her gün binden fazla yeni vakanın bazen 2 binden fazla - teyit edildiğini görüyoruz ve hiçbir yavaşlama belirtisi gözlemleyemiyoruz. On binlerce insan hastalıkla pençeleşirken, yaşam ve geçim kaynağı bulmaktan dolaylı etkilenen çok daha fazla insan var. İnsanlar işlerini kaybetti ve ekmek bile alabilecek parayı bulmakta zorlanıyor. Daha az yemek yiyorlar, tasarruflu harcama yapıyorlar ve bu süreçte borçlananlarda var” diye konuştu.

“Halkın sağlığını korumak için önlem alma yolları güçlendirilmeli”

İnsani yardım kuruluşların en çok ihtiyaç duyanlara acil nakit yardımı sağlamak için çok çalıştığını ifade eden Petrie, bu çalışmanın uzun vadeli bir çözüm olmadığını söyledi.

Kendilerini ve başkalarını korumak için her gün daha fazla insanın yaşama dönmeye çalıştığını belirten Petrie, devamında şu ifadelere yer verdi:

Burada yapılabilecek en etkili yol halk sağlığını korumak için önlem alma yollarını güçlendirmektir. Halk arasında sosyal mesafeyi korumak ve düzenli el yıkamak alışkanlıklarını aşılayabilmek için farkındalık yaratmak oldukça önemlidir. Bu konudaki çabalarımızı iki katına çıkartıyoruz ve Irak'taki herkesi ellerini yıkamak, sosyal mesafeyi korumak, başkalarıyla teması sınırlamak ve semptomları varsa kendi kendini karantinaya almak için önerileri uygulamaya çağırıyoruz.

Uluslararası Kurtarma Komitesi’nin faaliyetleri

Uluslararası Kurtarma Komitesi (IRC), 2003’ten beri savunmasız ve krizden etkilenen Iraklılara insani yardım ve kurtarma yardımı sağlamak için faaliyetlerine başladı.

IRC, daha sonra Suriye'deki çatışmadan kaçan binlerce Suriyeliye acil durum desteği sağlamaya başladı.

IRC, şu anda ülkede yasal vaka yönetimi, koruma izleme, kadın ve çocuk koruma, eğitim, erken çocukluk gelişimi, nakit transferleri ve gelir artırıcı geçim faaliyetleri üzerine yoğunlaşıyor.

 

Independent Türkçe
 

DAHA FAZLA HABER OKU