Babacan: Varlık fonunu kapatacağız, tam bir kara delik. Hiçbir denetimi, kuralı yok

DEVA Partisi Genel Başkanı Babacan, “2014-2015 yıllarından başlayan otoriterleşme eğilimi var. Bu nasıl oldu? Liyakatli bürokratların sistem dışına çıkmasıyla oldu” dedi

Ali Babacan / Fotoğraf: AA

Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA Partisi) Genel Başkanı Ali Babacan, Karar TV’nin ‘Liderlerle Ekonomi’ programında Taha Akyol, Elif Çakır ve İbrahim Kahveci’nin sorularını yanıtladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 'Dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olacağız’ sözlerini eleştiren Babacan, “Yuvarlak ifadeler kolay; 'Dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olacağız’ ya da ‘Bu sene de büyüyeceğiz’ Ama nereden, nasılı bir açıklamak lazım” dedi.

Babacan, liyakatli bürokratların sistem dışına çıkmasıyla 2014-2015 yıllarında otorileşme eğiliminin başladığını söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Teknoloji ile savaş yapamazsınız”

“Eğer karar mekanizması ile ilgili kurallarınızı önceden yazılı hale getirmezseniz ve o kuralları açıklamazsanız, ekonomi yönetiminde öngörülebilirliği asla getiremezsiniz” diyen Babacan’ın konuşmasında öne çıkan başlıklar şöyle:

“Vatandaş yerel seçimlerde sarı kart gösterdi. Bundan sonraki seçimler kırmızı kart seçimidir.

İlk defa Türkiye'de bir siyasi parti fırsat eşitliği ile kuruluyor. Eş, dost, ahbap, tanıdık, akraba partisi değil, Türkiye partisi inşa ediyoruz.

Teknoloji ile savaş yapamazsınız.

Varlık fonunu kapatacağız. Tam bir kara delik. Hiçbir denetimi, kuralı yok.

“Bir numaralı problem adaletsizlik”

Kolay kazançla büyüme yok. Türkiye için büyüme modeli, alnının teri, bileğinin gücü. Fırsat eşitliği, özellikle gençlerimiz açısından son derece önemli. Gençlere şu anda soruyoruz, bir numaralı problemi, adaletsizlik.

Swap anlaşmalarına Türkiye'nin dahil olmamasının en önemli nedeni, Türkiye’nin öngörülebilir bir ekonomi politikasına sahip olmaması.

“Gerçek enflasyon halkın hissetiğidir”

İçeriyi kutuplaştırmak için dışarıda herkesi düşman gösterip ‘Eyy falanca ülke’ diyorsunuz, e adamlar da duyuyor. O esnada milli duygular içeride kısa vadede kabarıyor ama gerçek güç yokken, sırf lafla hamasetle götürmeye çalışıyorsanız, bu köpük gibi söner.

Şu anda %11 açıklanan enflasyon rakamı var. Bir ev hanımına, emekliye, düzenli pazara giden bir işçiye sorun enflasyon kaç diye. Gerçek enflasyon oranı halkın hissettiğidir.

"Kim neye göre maaş alıyor belli değil"

Şehir Üniversitesi gibi güzide bir kurumun tamamen siyasi hesaplaşma sonucu kapatılması, açıkçası çok yazık oldu. Buraya emek veren binlerce insan var. Eğitim çok önemli bir alan. Asla günlük siyasi veya ideolojik tartışmaların alanı olmamalı.

Adil, gerçekçi, aynı zamanda da sosyal güvenlik sisteminin sürdürülebilir olması gerekiyor. Kim ne zaman emekli oluyor, neye göre maaş alıyor belli değil. Mevcut sosyal güvenlik düzenlemesinde ciddi bir adaletsizlik var.”

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU