Diyarbakır merkezli 7 ilde operasyon: 42 gözaltı

Aralarında görevden alınan eski Halkların Demokratik Partisi (HDP) belediye başkanlarının da bulunduğu 64 kişi hakkında gözaltı kararı çıkartıldı

Diyarbakır merkezli 7 ilde operasyon / Fotoğraf: AA

Demokratik Toplum Kongresi’ne (DTK) yönelik Diyarbakır merkezli 7 ilde düzenlenen operasyonda 42 kişi gözaltına alındı.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nca, DTK’ye yönelik başlatılan soruşturma kapsamında 64 kişi hakkında yakalama kararı verildi. 

İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekipleri, soruşturma kapsamında Diyarbakır, İstanbul, İzmir, Batman, Adana ve Şanlıurfa’da kimlikleri belirlenen kişilerin adreslerine eş zamanlı baskın yaptı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

42 kişi gözaltına alındı

Diyarbakır merkezli 7 ilde çok sayıda adreste arama yapan ekipler, aralarında HDP'li meclis üyeleri ve eski belediye başkanlarının da bulunduğu 42 kişiyi gözaltına aldı.

DTK binaları mühürlenip, tabelaları indirilirken, geriye kalan şüphelilerin yakalanması için operasyonun devam ettiği belirtildi.

DTK binasına yönelik baskın ve arama kararını Diyarbakır 1. Sulh Ceza Mahkemesi’nin verdiği öğrenildi. Mahkeme, arama kararına gerekçe olarak, 2018 yılında DTK binasında ele geçirilen dijital belgeleri gösterdi.

“Ele geçirilen ‘örgütsel dökümanlar’ tabelalarımız”

Operasyona sosyal medya hesabından tepki gösteren DTK EŞ Başkanı Leyla Güven, şu paylaşımda bulundu:

“Kurumumuzda saatlerce arama yapmışlar ve ele geçirilen ‘örgütsel dokümanlar’: tabelalarımız. İşte bu kadar acizsiniz. Zaten Kürdü vurmak için bir dokümana da ihtiyaç yok çünkü hepsini siz üretiyorsunuz! Boyun eğmeyeceğiz.”

Polis baskınlarında gözaltına alınan bazı isimler şöyle: 

“DTK Divan üyesi Jiyan Taş ve Hüseyin Kaya, Rosa Kadın Derneği yöneticisi Rojda Barış, ev hapsinde olan Silvan Belediye Eşbaşkanı Naşide Toprak, MEBYA-DER yöneticisi Yıldız Damla, DBP PM üyesi Leyla Bağatır, KESK Genel Meclis üyesi ve TÜM BEL-SEN üyesi Ayten Tekeş, Büro Emekçileri Sendikası (BES) Diyarbakır Şube Başkanı Suphi İzol, Makine Mühendisleri Odası Diyarbakır Şube Yönetim Kurulu üyesi Arin Zümrüt, barış annesi Makbule Özbek, avukat Berdan Acun, Hazro Belediye Meclis Üyesi Fesih Balbey, Kocaköy HDP ilçe Eşbaşkanı Cahit Ay, Kulp Eski HDP İlçe Eşbaşkanı Selva Akkoyun, Enver Çelik, Aynur Aktar, Çınar Enver Temiz, Mehmet Sağlam, Fatma Bülbül, Tahir Turan ve Gurbet Çakar.”

 

Independent Türkçe, Ajanslar
 

DAHA FAZLA HABER OKU