Nadir video kaydı, bebek fillere uygulanan ve "sıkıştırma" adı verilen acımasız eğitim tekniğini gözler önüne serdi.
Uygulama kapsamında zincire vurulan yavru filler, turistlerle etkileşime geçebilecek kadar itaatkar hale gelmeleri için günlerce dar alanlara hapsediliyor.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Kar amacı gütmeyen küresel Dünya Hayvanları Koruma (World Animal Protection, WAP) kuruluşuna göre, görüntü sayesinde, Tayland'daki fil eğiticilerinin kullandığı bilinen uygulamaya dair son 20 yılda ilk kez bu kadar bol miktarda görsel kanıt elde edildi.
Kayıtta, annelerinden ayrılan, iplerle bağlanan, ucu sivri metal kancalarla sıkıştırılan fillerin ağladığı görülüyor.
Video Aralık 2018 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Tayland'da esaret altında tutulan 8 bebek fili içeriyor. Filler, haksız "sıkıştırmanın" yanı sıra, tekrar takrar saplanan kancaların neden olduğu açık yaraların da acısını çekiyor.
Hayvanlar ayrıca, kalabalık yollarda yürüme gibi stresli durumlara da şartlandırılıyor. Uygulama sayesinde hayvanların performans sergilerken, üzerlerine binilirken ve turistlerin yakınında banyo yaparken daha uysal olduğuna inanılıyor.
WAP, fil eğitimine dair tekil hadiseler içeren önceki kayıtların, nadir görülen olaylar olduğu gerekçesiyle turizm sektörü tarafından reddedildiğini belirtti.
Tayland genelindeki kamplarda yaklaşık 2 bin 800 fil esaret altında tutuluyor.
WAP, esaret altındaki fillere yönelik acımasız uygulamalara ve üremelerin yasaklanmasına son verilmesi çağrısında bulundu. Esaret altındaki çoğu hayvan açısından vahşi doğaya tekrar salınmak mümkün olmuyor. Bu bakımdan, fil dostu bir kamp en iyi seçeneği sunuyor. Sadece gözlem amaçlı olan bu kamplar aynı zamanda "mahut" adı verilen fil bekçiliği istihdamı da sunuyor.
WAP Vahşi Yaşam Küresel Başkanı Audrey Mealia, "Bu zeki ve sosyal yaratıklar uzun zamandır bebek fillerin annelerinden ve aile gruplarından koparıldığı acımasız bir ticaretin kurbanı oluyordu" dedi.
Mealia "Vahşi doğada anne, kız ve torun filler tüm hayatlarını birlikte geçirir. Bunun yerine, ziyaretçiler için masumane eğlence kisvesi altında acımasızca sömürülen bu hayvanlar, perde arkasında acı ve vahşet dolu bir hayat yaşamaya mahkum ediliyor. Bu fillere ve türlerin korunmasına yardım ettiğine inandırılarak kandırılan turistler, gerçekte bu tür faaliyetler için bir talep yaratıyor. Kovid-19 sonrası turizm endüstrisi durdu ama tekrardan inşa edilecektir. Bu, daha iyi bir gelecek inşa etmek için ideal bir fırsat" ifadelerini kullandı.
*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
https://www.independent.co.uk/environment
Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik
© The Independent