Sisi ile Serrac hükümeti arasındaki gerilim sonrası ABD'den çağrı: Gerilimin düşürülmesi gerekiyor

Mısır Cumhurbaşkanı Sisi'nin Libya'ya askeri müdahalede bulunabileceğine yönelik açıklamasıyla yaşanan gerilimin ardından ABD gerilimi azaltma çağrısı yaptı

Fotoğraf: AFP

ABD Başkanı Donald Trump'ın Yürütme Ofisi’ne bağlı Ulusal Güvenlik Konseyi, Libya’daki askeri gerilime sert bir şekilde karşı çıktığını duyurdu. 

Konsey, Libya'da Birleşmiş Milletler Libya Misyonu (5+5) gözetiminde gerçekleşen görüşmelerin, Berlin Konferansı ve Kahire Bildirgesi'nin ilerletilmesi gerektiğini kaydetti.

ABD'nin bu açıklaması, gerektiği takdirde ülkesinin Libya'ya askeri müdahalede bulunabileceğini ima eden Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi'nin çıkışının ardından geldi.

Sisi'nin tehdidi ve yükselen gerilim

Sisi cumartesi günü, Libya sınırı yakınlarındaki Hava Kuvvetleri birliklerini ziyareti sırasında, "Mısır ordusunun, gerek duyulması halinde ülke sınırları dışında askeri bir görevde bulunabileceği" mesajını vermişti.

Libya'daki kabileleri ve aşiretleri eğitip silahlandıracaklarını belirten Sisi, "Sirte ve Cufra kırmızı çizgidir. Libya'yı Libyalılardan başkası savunmayacaktır. Yardım etmeye ve destek vermeye hazırız. Sınırlarımız içinde veya gerekirse sınırlarımızın dışında herhangi bir görevi yerine getirmek için hazırlıklı olun" demişti.

Sisi'nin bu açıklamalarına Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti tarafından sert yanıt gelmişti.

Libya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Muhammed el-Kablavi, Sisi'nin beyanlarının Birleşmiş Milletler Antlaşması'na ve BMGK kararlarına aykırı olduğunu belirtmişti.

Libya hükümeti ise, açıklamaları Libya'nın içişlerine karışma ve "savaş ilanı" olarak gördüğünü açıklamıştı.

Libya Parlamentosu Mısır Cumhurbaşkanının açıklamalarını “en sert ifadelerle” kınarken, Libya Devlet Yüksek Konseyi Üyesi Şatır, "Sisi'nin açıklamaları savaş davullarını çalmaktır" demişti.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU