İmamoğlu Adalar'daki fayton kararının ardından konuştu: Vali ile konuştum, sorun çözülecek

İmamoğlu, Adalar Kaymakamlığı'nın İBB'nin 60 elektirikli araç kullanımı için yaptığı başvuruyu reddetmesi üzerine yaptığı ilk açıklamada, İstanbul Valisi ile görüştüklerini ve sorunun çözüleceğini söyledi

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Büyükada'daki Adalar Belediyesi'ni ziyaret etti. Adalar Belediye Başkanı Erdem Gül ile bir araya gelen İmamoğlu fayton meselesinin çözümüne ilişkin konuştu. Adalar ilçesindeki fayton meselesinin istişare edilerek ve şeffaf bir süreçle çözüldüğünü ifade eden İmamoğlu "Faytoncuların hiçbirinin faytonuna zorla el konulmadı. Konuşuldu, ciddi bir harcama yapılarak neredeyse 100 milyon liranın üzerinde bir harcama yapılarak faytoncuların faytonları satın alındı" dedi.

"Keşke kaymakam bey aramızda olsaydı"

Adalar Kaymakamlığı'nın İBB'nin 60 elektirikli araç kullanımı için yaptığı başvuruyu Karayolları Trafik Kanunu'na uyulmadığı gerekçesiyle reddetmesi üzerine konuşan İmamoğlu, İstanbul Valisi ile görüştüklerini ve sorunun çözüleceğini söyledi.  İmamoğlu ayrıca, kaymakamlığın kararıyla ilgili, "Bir bilgi eksikliği var. Çünkü biz kararla tüm yolları yaya yolu ilan ettik. O yollara uygun araçlar. Keşke kaymakam bey aramızda olsaydı. Her şey tamamlanacak ve araçlarımız hayata geçecek. Valimizle de dün görüştüm. Süreçle ilgili bilgi verdim. Pazartesi günü tekrar bir araya geleceğiz" şeklinde konuştu.

iamdma.jpeg
Fotoğraf: İBB

 

Kaymakamlık ne dedi?

Adalar Kaymakamı Mustafa Ayhan da, kaymakamlık binasında Adalar'da hizmete alınacak elektrikli araçların trafik tescili hakkında açıklamalarda bulundu. 

Adalar’da daha önce atlı faytonlar yoluyla gerçekleştirilen toplu taşıma hizmetlerinin 2019 Aralık ayında hayvan hakları, ruam hastalığı sebebiyle İstanbul Valiliği tarafından durdurulduğunu hatırlatan Ayhan, gelinen süreçte İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi'nin fayton taşımacılığına son verdiğini ve yeni bir yol izlendiğini belirtti.

Adalar için doğa dostu, çevreci ve SİT alanına uygun bir ulaşım aracının oluşturulmasını arzu ettiklerini ifade eden Ayhan, şöyle konuştu:

"Adalılar olarak heyecanlıyız. Uzun bir süre ulaşım hizmetlerimiz yürütülemiyordu. Gelinen noktada bugün lansmanı yapılan minibüs tarzı olan araçlarla ulaşım hizmetlerinin yerine getirileceği ifade edildi. Ancak bu araçlarla ilgili olarak yapılan değerlendirmede gerek teknik bir konu olması sebebiyle Trafik Hizmetleri Müdürlüğümüzün yapmış olduğu çalışma neticesinde, bu araçların golf aracı olarak ithal edildiği ve Karayolları Yeterlilik Belgesi özelliğini taşımadığı anlaşıldı. Araçların kanuni olarak uyulması gereken tescil, plaka oluşturulması, trafik sigortası ve toplu taşım hizmetlerinde zorunlu mali sorumluluk sigortası yapılması özelliklerini de barındırması gerekiyor. Arkadaşlarımızın yapılan incelemesinde bu araçlarımızın özellikleri nedeniyle tescillerinin yapılmasının mümkün olmadığı anlaşıldı."

 

İmamoğlu, gazetecilerin sorularını yanıtladıktan sonra, Adalar’daki fayton sorununu çözen elektrikli araçlarla, atların bakıldığı ahırlara biz ziyaret gerçekleştirdi. “Ada” isimli 4 aylık tayı elleriyle besleyen İmamoğlu’nun ziyareti sırasında renkli anlar yaşandı. İmamoğlu’nun Adalar’da ziyaret ettiği bir başka nokta ise “Büyükada Rum Yetimhanesi” oldu. Harabe haldeki tarihi yapının içini de gezen İmamoğlu, gördüğü manzara karşısında üzüntülü olduğunu dile getirdi. İmamoğlu, İBB’nin burası için neler yapabileceğinin araştırılması için Kültür Varlıkları Daire Başkanı Mahir Polat’a talimat verdi. İmamoğlu, yetimhanenin ardından yine tarihi bir yapı olan Taş Mektep’te de incelemelerde bulundu. 
 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU