Zengin dostlarından hediye almaktan yargılanan Netanyahu mahkeme masraflarını da bir zengin dostunun karşılamasını istedi

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu halihazırda zengin dostlarından pahalı hediyeler alma suçlamasıyla yargılanıyor

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu yeni hükümetinin göreve başlamasından tam bir hafta sonra geçen ay Kudüs’teki mahkemeye çıkmış ve kendisi hakkında soruştumaların lekeleme amacıyla yapıldığını savunmuştu (Reuters)

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu zengin arkadaşlarından hediyeler kabul ettiği için mahkeme yargılanıyor. Ancak bu durum Netanyahu'nun zengin arkadaşlarından milyonlarca dolarlık mahkeme masraflarını karşılamasını istemesinin önünde bir engel teşkil etmedi.

Associated Press'in (AP) aktardığına göre Netanyahu, ABD'nin Michigan eyaletinde yaşayan emlak kralı Spencer Patrich'in kendisinin mahkeme masraflarını karşılaması amacıyla, 10 milyon şekel (yaklaşık 20 milyon TL) bağış yapmasını İsrailli gözetim komitesinden yeniden talep etti.

Ancak Patrich'in aynı zamanda süren davanın tanıklarından biri olması nedeniyle komite, başsavcının konu hakkındaki görüşüne başvurdu.

Komite daha önce Netanyahu'nun Patrich'ten istediği 10 milyon şekellik bağışı uygunsuz bularak reddetmişti.  Ancak Netanyahu'nun atadığı yeni müfettiş yeni komite kurunca 10 milyon şekellik bağış isteği tekrarlandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ülkede bir kişinin bu sebeple dostlarından mali yardım alması yasadışı değil ayrıca İsrailli siyasetçiler uzun yıllardır ülke dışındaki zengin Yahudi destekçileriyle dostluk kuruyor.

Ancak bazı kesimlere göre Netanyahu'nın talebi kusurlu.

İsrail'de Nitelikli Hükümet Hareketi'nden Tomer Naor "Zengin iş insanlarıyla bağlantıları olan başbakanlara sahip olmamız bir sorun. Sınırlar muğlaklaştıkça büyük tutardaki paralar nedeniyle körleşirsiniz.Daha fazlasını istersiniz. Birden bir dostunuz küçük bir iyilik isteyebilir ve bu da bir sorun yaratır" dedi.

Netanyahu hakkında yolsuzluk, güveni kötüye kullanmak ve rüşvet alma suçlamalarıyla ilgili dava geçen ay Kudüs'te açılmıştı. Mahkeme gelecek ay devam edecek.

İsrail Başbakanı'na yönelik suçlamalar arasında ülke dışında yaşayan iki milyarder iş insanı Arnon Milchan ve James Pecker'dan değerleri 200 bin dolara (yaklaşık 1 milyon 400 bin TL) varan şampanya ve puro gibi lüks hediyeleri kabul etmesi de bulunuyor.

Netanyahu ayrıca yayınlarında olumlu haberler yapmaları karşılığında İsrailli medya patronlarının yararına bir yasa çıkarma teklifi yapmakla da suçlanıyor. İsrail Başbakanı ise bir "cadı avının" kurbanı olduğunu ve dostlarından hediye almanın sorun teşkil etmediğini iddia ederek rüşvet suçlamalarının temelsiz olduğunu savunuyor.

Amerikalı kuzeninden de mail yardım istedi

Netanyahu milyonlarca dolarlık mahkeme masrafı için Patrich'in yanı sıra ABD'li kuzeni Nathan Milikowsky'den mali yardım talep etmişti. İsrail Başbakanı kuzeninden 300 bin dolarlık bağış almış ancak bunu geri ödemesi istenmişti. Ayrıca komite birden fazla kez Netanyahu'ya mal varlığını açıklaması talebinde bulunmuş ancak Netanyahu bunu açıklamayı reddetmişti.

Belgelere göre Netanyahu'nun daha önce Patrich'ten 570 bin dolarlık (yaklaşık 4 milyon TL) bir yardımı alması ise kabul edilmişti.

Kendisi de emlak holdinglerine sahip olan sağcı Likud Partisi lideri Netanyahu'nun milyonlarca dolarlık bir servete sahip olduğu da belirtiliyor.

 

Independent Türkçe, AP

DAHA FAZLA HABER OKU