ABD'de siyahi George Floyd'un polis tarafından öldürülmesinin ardından başlayan ırkçılık karşıtı protestoların yayıldığı ülkelerden Birleşik Krallık'ta, adları ırkçılık, sömürgecilik ve kölelikle ilişkilendirilen tarihsel kişiliklerin heykellerinin kaldırılmasıyla ilgili talepler güçleniyor.
Ancak Birleşik Krallık başkenti Londra'daki eylemciler, zarar görmemesi için şu anda etrafı panellerle korumaya alınan, eski Başbakan Winston Churchill'in heykeli ile savaş anıtına (Cenotaph) zarar verirse 10 yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya kalabilir.
Eylemciler, Churchil'in heykelinin kaidesine "O bir ırkçıydı" yazmış daha sonra heykel etrafına örülen panellerle korumaya alınmıştı.
Diğer yandan Nelson Mandela ile Mahatma Gandhi'nin heykelleri de panellerle korumaya alındı.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
The Telegraph'ın haberine göre hükümet, savaşta ölen tarihi kişiliklerin anıtlarına zarar veren kişilerin yargılanmasını kolaylaştırmak için bir dizi öneriyi tartışıyor.
Gazete, önerileri ele alan bakan ve yetkililer arasında Adalet Bakanı Robert Buckland, İçişleri Bakanı Priti Patel ve Başsavcı Suella Braverman'ın olduğunu belirtti.
Görüşmeler, 125 Muhafazakar Partili parlemento üyesinin yeni "Savaş Anıtlarına Saygısızlık Yasa Tasarısı"nı desteklemesinin ardından başladı.
Yasa tasarısı 23 Haziran'da Avam Kamarası'na sunulacak.
Londra'da 100'den fazla kişi gözaltına alındı
Ülkenin birçok kentinde cumartesi günü binlerce kişi ırkçılığa karşı barışçı protestolara katılırken, polis Londra'da şiddet olaylarının yaşandığı eylemlerde 100'den fazla kişiyi gözaltına duyurdu.
Heykel ve anıtları ırkçılık karşıtı eylemcilerden koruma iddiasıyla aralarında "Önce Britanya" adlı aşırı sağcı grubun üyeleri ve futbol holiganlarının da olduğu yüzlerce kişi kentte gösteri yaptı.
Polis ve aşırı sağcılar arasında çatışma ve arbede yaşandı.
Westminster'da aşırı sağcı eylemcilerin polise tekme, yumruk, şişe ve sopalarla saldırdığı, 6 polisin yaralandığı toplamda 27 kişinin yaralandığı açıklandı. Londra polisi aralarında aşırı sağcı eylemcilerin de olduğu 100'den fazla kişinin gözaltına alındığını açıkladı.
Kentteki resmi "Siyahilerin Hayatı Önemlidir" eylemci aşırı sağcıların tehditleri nedeniyle iptal edilmişti. Ancak Londra'nın farklı noktalarında barışçı ırkçılık karşıtı eylemler de yapıldı.
Başbakan Boris Johnson akşam saatlerinde Twitter hesabından yaptığı açıklamada, polise saldıran herkese yasalar çerçevesinde yanıt verileceğini söyledi.
Birleşik Krallık Başbakanı, "Irkçı haydutluğa sokaklarımızda yer yok. Polise saldıran herkese yasalar çerçevesinde yanıt verilecek. Bu yürüyüşler ve protestolar şiddete dönüştü ve mevcut kuralları ihlal ediyor. Birleşik Krallık'ta ırkçılığa yer yok ve bunu gerçeğe dönüştürmek için hep birlikte çalışmalıyız" dedi.
Racist thuggery has no place on our streets. Anyone attacking the police will be met with full force of the law. These marches & protests have been subverted by violence and breach current guidelines. Racism has no part in the UK and we must work together to make that a reality.
— Boris Johnson #StayAlert (@BorisJohnson) June 13, 2020
Londra'da ayrıca, bir aşırı sağcı gösterici 2017 Westminster saldırılarında hayatını kaybeden polis memuru Keith Palmer'in anıtının yanına 'idrarını yaparken görüntülendi.
Polis, 28 yaşındaki adamın gözaltına alındığını açıkladı.
Shameful. pic.twitter.com/n0OIGdYcEM
— Priti Patel (@pritipatel) June 13, 2020
İngiltere İçişleri Bakanı Patel de yaşananlar için "kabul edilemez haydutluk" ifadesini kullandı.
Patel, polis memuru Keith Palmer'ın anıtının yanında idrarını yapan aşırı sağcı için de "Anıta saygısızlık utanç verici" dedi.
ABD'nin Minneapolis kentinde 25 Mayıs'ta siyahi Amerikan vatandaşı George Floyd'un polis şiddeti sonucu ölmesinin ardından düzenlenen gösteriler zamanla birçok ülkeye yayılmıştı.
Birleşik Krallık'ın Bristol kentinde geçen hafta düzenlenen gösteride köle tüccarı Edward Colston'ın heykeli yıkılmış ve nehre atılmıştı.
Independent Türkçe, BBC Türkçe, AP, Telegraph