Göstericiler tarafından devrilen Konfederasyon anıtının çarptığı protestocu komada

Olaya dair görüntüler, heykelin protestocular tarafından çekildikten sonra devrildiğini gösteriyor

Heykelin devrildiği anın görüntüleri internette yayımlandı (alexsalvinews/Twiter)

Virginia'daki eylemler sırasında yıkılan bir Konfederasyon heykelinin kafasının çarptığı protestocu, tedavi için yapay komaya sokuldu.

The Daily Press'in haberine göre, göstericiler çarşamba günü bu heykeli iple çekerek devirmeden önce 4 heykelin başını kopardı.

Söz konusu heykelin düşerken protestocu Chris Green'in kafasına çarptığı ve eylemcinin bilincini kaybettiği belirtildi. Green daha sonra da şu an yaraları için tedavi görmekte olduğu hastaneye nakledildi.

Bölgedeki Siyahilerin Hayatı Önemlidir grubunun başkanı olarak tanımlanan bir tanık, WAVY News'e verdiği röportajda, "Anıtın tam önünde bir beyefendi vardı ve heykel en sonunda devrilince doğrudan kafasına çarptı" diye konuştu.

Dahası bu kişinin açıkta kalan kafatasını gerçekten de görebiliyorduk, yerde kıvranıyordu, çok fazla kan kaybetti. Şimdi herkesten bu adam için dua etmelerini istiyoruz.

Green'in ailesinin sağlık masraflarını karşılamasına yardımcı olmak için Siyahilerin Hayatı Önemlidir hareketinin "757" adlı yerel grubu tarafından bir GoFundMe bağış sayfası açıldı. İnternet sayfasında şu ifadeler yer aldı:

Chris Green, 757 topluluğunun 10 Haziran 2020'de Portsmouth'taki Konfederasyon anıtlarında yapılan bir gösteri sırasında ciddi derecede yaralanan bir üyesidir.

Toplanan gelirler, tüm sağlık harcamalarına ve ihtiyaç duyabilecekleri her şeye katkı için ailesine verilecektir.

Norfolk Belediye Başkanı Kenneth Alexander ise paylaştığı açıklamada, insanlara anıttan uzak durmaları tavsiyesinde bulunurken, heykele tırmanmaya çalışan herkesin kendi güvenlikleri için uzaklaştırılacağını kaydetti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Alexander çarşamba günü yaptığı açıklamada, "Bu gece Portsmouth'taki bir heykeli devirmeye çalışan bir kişi ciddi şekilde yaralandı. Tamamen iyileşmesi için dua ediyoruz ve bu olayın başka yerlerde tekrarlanmamasını umuyoruz. Bir kez daha söylüyorum: Herkesin güvenliği adına bu konuda işbirliği yapmanızı şiddetle tavsiye ediyoruz" dedi.

Silahsız siyahi George Floyd'un beyaz bir polis memurunun neredeyse 9 dakika boyunca boynuna diziyle bastırması sonucu hayatını kaybetmesinin ardından başlayan protestoların bir parçası olarak ABD genelinde geçen hafta boyunca bazı heykellerle anıtların eylemciler tarafından yerinden söküldüğü görüldü.
 


Birçok protestocu, bu heykellerin ülkenin ırkçı geçmişinin sembolü haline gelmiş isimleri yücelttiğini düşünüyor.

The Daily Press'e göre, Belediye Meclisi'nin anıtın taşınması yönündeki kararını askıya alması nedeniyle öfkelenen protestocular Portsmouth Konfederasyon Anıtı'ndaki 4 heykelin başını kesti.

Ülke genelinde Konfederasyon simgelerinin kaldırılmasına yönelik kampanyalar gitgide artarken, çarşamba günü bir açıklama yapan Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, ABD Kongre Binası'ndaki 11 Konfederasyon heykelinin kaldırılması çağrısında bulundu.

Pelosi, bu heykellerin “mirasa değil, nefrete yönelik bir anma simgesi olduklarını" söyledi.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU