Yeni bilimsel çalışmalar, 20 yıl sonra tekrarlaması muhtemel meme kanserlerini tespit edebiliyor. Bu gelişme, kişiye özel ilaç tedavisinin yaklaştığını da gösteriyor.
Cambridge Üniversitesi’nden araştırmacılar, bu yöntemle, tümörlerin moleküler ve genetik yapısını 11 türe ayırarak hastalığın seyrini görebilecek.
20 yıl boyunca yaklaşık 2 bin kadını takip eden Kanser Araştırma Derneği'nin finanse ettiği ekip, ilk olarak, hastalığı agresif olan bazı kadınların, 5 yıl sonra yeniden hasta olma ihtimalinin düşük olduğunu fark etti.
Buna göre, başlangıçta tedaviye yanıt veren diğer tümörler, 20 yıl sonra daha agresif bir formda ortaya çıkabilir.
Dr. Oscar Rueda, Nature adlı akademik yayında yazdığı makalede, konuyla ilgili şunları aktardı:
"Araştırmada kullandığımız araçların, doktorların kolayca kullanabileceği 1 test haline getirilmesini umuyoruz. Böylece kişiye uygun tedavi yöntemleri geliştirilebilir."
Ayrıca, bu yeni yöntem, kanserlerin nerede yayılabileceğini ve tekrarladığında ne kadar agresif olacağını da tahmin edebiliyor.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Bunun yanı sıra, çalışma, kanserli hastalara ücretsiz testler sunan Ulusal Sağlık Servisi’nde Genomik Tıp Servisi gibi planlamaların yapılmasını da sağladı. Bu gelişmeler, hastanelere kişiye özel ve uygun fiyatlı kanser testi yapma olanağı sunuyor.
Meme Kanseri Araştırma Direktörü Dr. Simon Vincent, konuyla ilgili şu şekilde konuştu:
"En önemlisi de bu çalışma, 'üçlü negatif' denen agresif kanserleri ayırmamızı sağlayabilir. Ayrıca daha sonra nüksetme olasılığı bulunmayan bazı hastalıkları da tespit edebilir."
* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
https://www.independent.co.uk/news/health
Independent Türkçe için çeviren: Beşire Korkmaz
© The Independent