HDP Eş Genel Başkanı Buldan: Kapımız tüm muhalefet partilerine açık

Son dönemlerde HDP üzerinde yoğun baskılar ve tutuklamaların olduğunu söyleyen Buldan, parti olarak yaşananlara sessiz kalmayacaklarını ifade etti

Buldan: Kapımız tüm muhalefet partilerine açık / Fotoğraf: HDP Basın

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, "Demokratik Mücadele Programı" kapsamında partisinin Kars İl Örgütü’nü ziyaret etti.

Ziyarette vekillerin, meclis üyeliğinin düşürülerek tutuklanmasına değinen Buldan, CHP’li Enis Berberoğlu’nun koronavirüs salgın nedeniyle tahliye edilmesi ancak Leyla Güven ve Musa Farisoğulları’nın tahliye edilmemesine tepki gösterdi.

Leyla Güven, Musa Farisoğulları, Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ ve Sebahat Tuncel gibi HDP’li tutuklulara ayrı bir hukuk uygulandığını belirten Buldan, “Virüs cezaevlerinde adli ve siyasi ayrımı yapmıyor. HDP’li ya da CHP’li ayrımı yapmıyor. Virüs cezaevlerinde ayrım yapmadan, bütün insanlara bulaşma tehlikesi yaşıyor. Biraz vicdanınız varsa, biraz demokratım diyorsanız, cezaevlerinde kalan arkadaşlarımızın acilen tahliye edilmesi gerekiyor” dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“İki ayrı hukuk sistemi Türkiye’ye zarar veriyor”

Son dönemlerde HDP üzerinde yoğun baskılar ve tutuklamaların olduğunu ve çıkarılan infaz yasasıyla HDP, demokrasi güçleri ve muhalefetin hedef alındığı ifade eden Buldan, Türkiye’de siyasetçi, aydın, yazar, akademisyen ve barış aktivistlerin cezaevinde kalmaya devam ettiğini belirtti.

İki ayrı hukuk sisteminin Türkiye’ye büyük zarar verdiğini aktaran Buldan, “Bu ülkede iki ayrı hukuk işletiliyor biri suç işleyenlerin özgürlüğüne hizmet eden ve Saray'ın talimatıyla tahliyeleri gerçekleştiren sistem, diğeri de HDP’li Kürt, demokrat, aydın ve yazarlara işletilen hukuk. İşte biz bu iki ayrı hukuk sisteminin Türkiye’ye büyük zararlar vereceğine iniyoruz” diye konuştu.

“İnsanların vicdanında HDP’yi kapatamazsınız”

TV kanallarında 'HDP kapatılsın kapatılmasın mı' tartışmasına dikkat çeken Buldan, devamında şunları söyledi:

“Şimdi bütün TV kanallarında 'HDP kapatılsın kapatılmasın mı' tartışması yapılıyor. HDP dört duvardan ibaret bir parti değildir, kapısına kilit vurulacak bir parti değildir. Siz insanların beyninde, yüreğinde, vicdanında HDP’yi kapatamazsınız. Tüm bunlar AKP hükümetinin çaresizliğinin göstergesidir. Anketlerde düşüş yaşadıklarını gördükleri andan itibaren yaptıkları tek şey HDP’ye saldırmak, vurmaktır. HDP'yi kriminalize etmektir. Şunu açık ifade etmek istiyorum ki, AKP küçüldükçe HDP daha çok büyüyor, daha çok oy kazanıyor. Çünkü bizler Türkiye'de barışın, demokrasinin, özgürlüklerin güvencesiyiz.”

HDP’yi öcü bir parti göstererek gelecek seçimlerde ittifak yapılmaması için önlemler alınmaya başlanıldığını kaydeden Buldan, “Bakalım biz başkalarıyla ittifak yapacak mıyız? Kazandıran ve kaybettiren bir pozisyonda olan milyonlarca insanın oy verdiği bir parti başkalarına gitmek yerine diğer partilere kapısını açacak, şeffaf ve demokratik bir ittifakın kapısını açacak. Vallahi isteyen gelir, istemeyen gelmez. Bu kadar basittir ve nettir bizim anlayışımız” ifadelerini kullandı.

“Bizimle ittifak yapacak tüm muhalefet partilerine kapımız açıktır”

Buldan DP’nin kapalı kapılar ardından yapılacak ittifak görüşmelerini kabul etmeyeceğini dile getirdi.

Halkın şeffaf ve açık bir ittifaktan yana olduğunu dile getiren Buldan, şunları kaydetti:

“Bunun için kapımız tüm muhalefet partilerine açık. Gelecek, bizimle ittifak yapacak tüm muhalefet partilerine kapımız açık. Bu faşizmi ve baskıcı şiddet politikalarını, kayyumcı ve gaspçı anlayışı ancak ve ancak demokratik mücadelemizi yükselterek, ittifaklarımızı güçlendirerek, demokrasi yolunda ilerleyerek durdurabiliriz. Diğer partileri yok saymak, inkar etmek ve her yaptığı etkinliği başka bir algı oluşturarak kriminalize etmek Türkiye'yi yönetenlerin hakkı da değildir, haddi de değildir. Dün 7 Haziran’ın yıldönümüydü. Görüyoruz ki HDP, her seçimden büyük bir başarıyla çıktı. Evet, 7 Haziran bizim miladımızdır, tarihsel dönüm noktamızdır. Bu 7 Haziranlar her seçimde ortaya çıkacaktır.”

 

Indepdent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU