Denver ve Seattle'ın ardından Portland'da da göstericilere karşı biber gazı kullanımı yasaklandı

Sağlık çalışanları ve protestolara katılanlar biber gazı ve plastik mermi kullanımına yönelik şikayetlerde bulunmuştu

Portland eylemlerine, NBA takımlarından Portland Trail Blazers oyuncularından Damian Lillard da katılmıştı (Twitter/@trailblazers)

ABD’nin Oregon eyaletinde bulunan Portland’da polis, kalabalıkları dağıtmak için artık biber gazı kullanımı bir süreliğine durduruldu. Portland, polis şiddetine karşı ülke genelinde gerçekleştirilen, süregelen protestolarda biber gazının kullanılmasına yönelik taktiksel değişimin uygulamaya konduğu şehirlerden biri oldu.

Portland Belediye Başkanı Ted Wheeler, Cumartesi yaptığı açıklamada şehrin emniyet müdürüne, “can güvenliğine dair ciddi ve acil bir tehdit yoksa ve dağıtmak için başka uygulanabilir yöntem mevcut değilse” biber gazının kullanımının durdurulması talimatı verdiğini aktardı.

CNN'in haberine göre Wheeler, Twitter’da yaptığı paylaşımda, “Şiddete başvurmayan göstericilerle dayanışma içindeyim. Bu insanlar anlamlı bir reform ve güçlendirilmiş bir adalet sistemi konusunda çok geç kaldığımıza dair güçlü bir mesaj veriyor” ifadelerini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Oregon’daki Amerikan Sivil Haklar Derneği bu hafta eyaletteki belediye başkanlarına, şehir yetkililerine ve emniyet müdürlerine mektup göndererek biber gazının kalabalıkların üstünde kullanılmasının yasaklanması çağrısında bulundu.

Bahsi geçen mektupta, “Toplumumuzdaki süregelen ırksal adaletsizliklere karşı düzenlenen protestolara karşı solunum sistemine saldıran, öksürüğe neden olan ve nefes almayı zorlaştıran biber gazı ve diğer kimyasal silahların kullanımı ölçüsüz ve etik açıdan çirkin” ifadeleri yer alıyor.

Bin 200’den fazla sağlık çalışanı da, ırksal adaletsizliklere karşı protestolarda insanlara zarar verebilecek yöntemlerin azaltılmasına odaklanan açık mektubu imzaladı ve biber gazı kullanımına yönelik endişeleri paylaştı.

Seattle Polis Teşkilatı’ndan yetkililer de Cuma günü teşkilatın biber gazı kullanımını en az 30 gün boyunca durdurduğunu açıklamıştı.

Öte yandan Denver’da da Bölge Mahkemesi barışçıl protestolara karşı “kimyasal silah ve her türlü mermi” kullanımını yasaklayan geçici bir sınırlama emri vermişti.

Denver’daki kararın, George Floyd’un ölümünün ardından düzenlenen eylemlere katılanların Perşembe günü polis teşkilatının biber gazı ve plastik mermi kullanımına yönelik şikayetlerini bildirmelerinin ardından geldiği aktarıldı. 

 

Independent Türkçe, CNN

DAHA FAZLA HABER OKU