Geçmişte Dünya’yı vuran “devasa” Güneş fırtınasına dair elde edilen son bulgular, bu boyutta başka bir olayın daha kapıda olduğunu gösterdi.
Grönland buzulunda saklı kimyasal maddeler üzerinde yapılan yeni analizler, 2 bin 600 yıl önce gerçekleşen fırtınanın, 70 yıllık modern ölçümlerle gözlemlenen tüm olaylardan 10 kat şiddetli olduğunu ortaya koydu.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Lund Üniversitesi’nden Dr. Raimund Muscheler ve ekibi, Güneş fırtınalarının hangi sıklıkla meydana geldiğini anlamak için kutuplardan buz örnekleri aldı ve içlerinde bulunan, atmosfere girmiş Güneş parçacıklarına ait molekülleri inceledi.
Çalışmaları sırasında 775 ve 994’teki olayları da değerlendiren araştırmacılar, fırtınaların Güneş’in olağan hareketinin bir parçası olduğunu fark etti.
Dr. Muscheler araştırmayla ilgili The Independent’a yaptığı değerlendirmede şu ifadeleri kullandı:
“Bu tür olayların istatistiksel açıdan ne sıklıkla gerçekleştiğini bilmiyoruz. Ancak bugün bildiğimiz şey, muhtemelen düzenli olarak yaşanıyor olmaları. Ayrıca söz konusu Güneş fırtınası bugün gerçekleşmiş olsaydı, ileri teknolojiye sahip toplumumuzu şiddetli biçimde etkilerdi.”
M.Ö. 660’da insanların korkacak çok az şeyi varken, bu tür olaylar bugün daha fazla kaygıya yol açıyor. Bunun nedeniyse olası bir fırtınanın uydulara, elektrik sistemlerine ve iletişim hatlarına zarar verme ihtimali.
Güneş fırtınaları, Dünya’ya yönelen kozmik parçacıkların alev almasıyla tetikleniyor ve bu parçacıklar Dünya’nın manyetik alanına girdiğinde teknolojik aletlere zarar veriyor.
Her ne kadar şimdiye dek bu boyutta sadece üç fırtına görülmüş olsa da bilim insanları yeterince önemsenmeyen ama acilen önlem alınması gereken bu olaylara dair ellerinde daha fazla kanıt olduğunu belirtiyor.
*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
https://www.independent.co.uk/news/science
Independent Türkçe için çeviren: Çağla Üren
© The Independent