Bilim insanları yakındaki bir galaksinin bize doğru hızla yaklaşarak güneş sistemimizi uzayın derinliklerine yollayabileceğini söyledi.
Bilim insanları, Büyük Macellan Bulutu (The Large Magellanic Cloud) isimli galaksinin, Samanyolu’na çarpabileceği ve galaktik yuvamızın yok olmasına neden olabileceği öngörüsünde bulundu.
Dev çarpışma, galaksimizin faal olmayan kara deliğini de canlandırabilir. Bu kara delik, etrafını saran gazı yuttuğundan on kat daha fazla büyüyebilir.
Kara delik etrafındaki uzaya yüksek enerjili radyasyon püskürtebilir. Bu kozmik patlamaların dünyayı vurması beklenmiyor ama çarpışmanın güneş sistemimizi uzaya fırlatma ihtimali var.
Ancak henüz panik yapmaya gerek yok. Bu olağanüstü olayın iki milyar yıl daha gerçekleşmesi beklenmiyor. Bu yine de, Samanyolu'yla bize en yakın galaksi Andromeda arasında tahmin edilen çarpışmanın tarihinden daha yakın bir zaman. Bu çarpışmanın sekiz milyar yıl içinde olacağı düşünülüyor.
Samanyolu galaksimiz gibi galaksilerin etrafı çok sayıda daha küçük uydu galaksilerce çevrili. Bu uydu galaksiler, genelde ev sahiplerinin etraflarında olaysız bir şekilde süzülerek milyarlarca yıldır hareket ediyorlar.
Ama zaman zaman merkeze doğru ilerleyip dramatik bir çarpışma ile ev sahipleri tarafından yutuluyorlar.
Büyük Macellan Bulutu, Samanyolu galaksimizin etrafında süzülen en parlak uydu galaksi. Mevcut konumuna 1,5 milyar yıl önce gelen Büyük Macellan Bulutu, Samanyolu’na olan 163 bin ışık yılı mesafesiyle bize kısmen yakın bir noktada.
Bilim insanları, bu uydu gezegenin Samanyolu etrafında milyarlarca yıl boyunca dönmeye devam edeceğini ya da kendisini galaksimizin yer çekiminden dışarı atacağını düşünüyor.
Ama Durham Üniversitesi bilim insanlarının hazırladığı ve Kraliyet Gökbilimsel Cemiyeti Aylık Notları (Monthly Notices of the Royal Astronomical Society) bilimsel yayınında yer alan yeni bir rapora göre, Büyük Macellan Bulutu daha önce tahmin ettiğimizden iki kat daha fazla karanlık madde içeriyor. Çok büyük olduğu için çok çabuk enerji kaybediyor ki bu da kısmen hızlı bir zaman dilimi içinde galaksimize düşmeye ve büyük bir karmaşaya sebep olmaya mahkum olduğu anlamına geliyor.
Durham Üniversitesi Sayısal Kozmoloji Enstitüsü’nden Dr. Marius Cautun konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “İki milyar yıl, insan ömrü ile karşılaştırıldığında son derece uzun bir süreyken kozmik zamanda bu süre çok kısa” diyor.
Cautun, “Büyük Macellan Bulutu'nun Samanyolu tarafından yutularak yıkımı, galaksimizde tahribata neden olacak, merkezi olarak yaşayan kara deliği uyandıracak ve galaksimizi ‘aktif galaktik bir çekirdeğe’ ya da yıldızsı bir gökcismine dönüştürecek” diye konuştu.
Dr. Marius Cautun şöyle devam etti:
Bu fenomen kara deliğin dışından yayılan güçlü yüksek enerjili radyasyon ışınları üretecek. Bu durum güneş sistemimizi etkilemezken, iki galaksinin çarpışmasından hasar görmeden kurtulmamız için küçük bir ihtimal var. Bu çarpışma bizi Samanyolu’ndan çıkarıp yıldızlararası boşluğa gönderebilir.
*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
https://www.independent.co.uk/news/science
Independent Türkçe için çeviren: Sezin Bala
© The Independent