BM: Salgın nedeniyle Latin Amerika'da 14 milyon kişi açlık kriziyle karşı karşıya kalabilir

Birleşmiş Milletler'e bağlı Dünya Gıda Programı koronavirüs salgınının yeni merkez üssü haline gelen Latin Amerika'da 14 milyon kişinin aç kalmasına neden olacağını tahmin etti

DSÖ Amerika Kıtaları Direktörü Carissa Etienne, Latin Amerika ülkelerindeki enfeksiyon sayısının Avrupa ve ABD’deki sayıları geçtiğini belirterek, “Bölgemiz Covid-19 pandemisinin yeni merkezi haline geldi" demişti (Reuters)

Birleşmiş Milletler'e bağlı Dünya Gıda Programı (WFP), koronavirüs salgınının hızla yayıldığı Latin Amerika'da 14 milyon kişinin açlık kriziyle karşı karşıya kalabileceği uyarısında bulundu.

Salgın nedeniyle birçok ülkede iş yerleri kapandı, üretim durma noktasına geldi ve bölge ülkelerinin ekonomileri zora girdi.
 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


WFP'nin yayımladığı son tahmini verilere göre, bölgede 2019'da 3,4 milyon kişi gıda güvensizliği yaşadı. Salgının etkisiyle bu sayının Latin Amerika'da 2020'de 4 kattan daha fazla artabileceği kaydedildi.

Dünya Gıda Programı Latin Amerika ve Karayipler Bölge Direktörü Miguel Barreto, "Çok karmaşık bir aşamaya giriyoruz. Buna açlık salgını diyoruz" ifadelerini kullandı.

Ancak Associated Press'in (AP) haberine göre, açlık kriziyle karşılacak kişi sayısı BM'nin tahminlerinin de üstünde olabilir.

Zira bu sayı sadece WFP'nin çalıştığı 11 ülkeyi kapsıyor. Örneğin WFP'nin 2019 yılındaki çalışmasına göre geçen yıl her üç kişiden birinin açlıkla karşı karşıya kaldığı Venezuela son hesaplamaya dahil edilmedi.

2020 sonunda dünyada açlık riskindeki kişi sayısı 265 milyona ulaşabilir

Kovid-19 vakaları Latin Amerika ülkelerinde artmaya devam ediyor. ABD'nin ardından Brezilya dünyada en fazla Kovid-19 vakasına sahip ikinci ülke konumunda. Meksika, Şili, Peru'daki yoksul şehirler ve uzak kırsal bölgelerde vaka sayıları da giderek artış gösteriyor.

Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı Direktörü David Beasley nisan ayında, dünyanın şu an sadece koronavirüs salgınıyla değil aynı zamanda "açlık salgınıyla" da karşı karşıya olduğu uyarısında bulunarak, en kötü senaryoya göre yaklaşık 36 ülkede kıtlık görülebileceğini ifade etmişti.

Beasley açlık riskiyle karşı karşıya kalan insan sayısının iki kat artarak 2020 sonunda 265 milyona ulaşabileceğini söylemişti.

Latin Amerika ve Karayipler bölgesinin bu yıl yüzde 5,3'lük ekonomik daralmaya gitmesi bekleniyor. BM verilerine göre Latin Amerika'da 30 milyon kişi yoksulluk, 16 milyon kişi de aşırı yoksullukla karşı karşıya kalabilir.

WFP açlık krizinin önüne geçilmesi için ülkelere normal şartlar altında yardıma ihtiyacı olmayan kesimleri de kapsayacak şekilde sosyal güvenlik ağlarını genişletmeleri çağrısında bulundu

 

Independent Türkçe, Euronews, AP

DAHA FAZLA HABER OKU