Alman gazeteciler Jörg Brase ile Thomas Seibert’in basın kartlarının süresinin uzatılması için yaptıkları başvuru Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER) tarafından reddedilmişti. Türkiye’de oturup çalışabilmeleri için gerekli izinleri basın kartlarına tabi olan gazeteciler, Türkiye’yi terk etmek zorunda kaldı.
Tagesspiegel gazetesinin İstanbul muhabiri Thomas Seibert 1997 yılından bu yana 22 yıldır Türkiye’de yaşıyordu. Türkiye’den ayrılmadan önce Deutsche Welle Türkçe’ye açıklama yapan Seibert, Türk gazeteciler için şartların kendileri için olduğundan daha zor olduğunu söyledi.
"Türk meslektaşlarımızın burada yaşadıkları ile karşılaştırıldığında bizim durumumuz bir lüks aslında. 130’dan fazla meslektaşımız yazdıkları veya paylaşımları nedeniyle cezaevinde bulunuyor. Jörg ve ben ise bugün uçağa biniyoruz. Arada çok büyük bir fark var, bunu açıkça söylemek gerekiyor. Ancak Türk hükümetinin ülke sınırlarının ötesinde de açıkça baskı oluşturmaya çalışması endişe verici."
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
ZDF İstanbul bürosunun şefi Jörg Brase ise, basın kartının süresinin neden uzatılmadığını bilmediğini dile getirerek, “En azından adli inceleme gerektirecek bir neden yok. Benim bildiğim kadarıyla, Türkiye’deki mevcut basın yasasını da ihlal etmedim” dedi.
Alman gazetecilerin Türkiye’den ayrılmak zorunda kalmasına Alman hükümeti tepki gösterdi. Alman Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Tagesspiegel gazetesine yaptığı açıklamada, “Alman muhabirlerin Türkiye’de işlerini özgürce yapamaması bizim için kabul edilemez” diye konuştu.
Jörg Brase ve Thomas Seibert’in yanı sıra NDR televizyonu için çalışan Halil Gülbeyaz da, basın kartının süresinin uzatılması için yaptığı başvuruya ret yanıtı almıştı. Gülbeyaz, iki meslektaşından farklı olarak Türkiye’de oturma iznine sahip olduğundan ülkeyi terk etme zorunluluğu bulunmuyor.