2018’in ekim, kasım, aralık aylarını içeren dördüncü çeyreğinde Türkiye ekonomisinin yüzde 3 oranında küçülmesi ekonomistler tarafından “olumsuz” değerlendirilirken, Maliye ve Hazine Bakanı Berat Albayrak “piyasa beklentileri doğrultusunda” dedi.
“Büyümede en kötü beklentiler gerçekleşmemiştir” diyen Albayrak, Twitter hesabından yaptığı açıklamada “İç ve dış dengelenmeyi bir arada sağladığımız bu dönem, cari açık ve enflasyonda düşüş başlattık. İktisadi faaliyette en kötü geride kalmıştır” ifadelerini kullandı.
2001 ve 2008 yıllarındaki krizlere benzer bir durumun gerçekleşmediğini söyleyen Albayrak, “Süreç çok kısa sürede başarılı bir şekilde atlatılmıştır” dedi.
2018’de yıllık büyüme yüzde 2,6 oranında gerçekleşirken, Albayrak, bu oranı yüzde 3,8 seviyesinde öngören Yeni Ekonomi Programı (YEP) hakkında da değerlendirmelerde bulundu:
“Son dönemde finansal piyasalarda gözlenen olumlu gelişmeler, enflasyondaki düşüş trendi, öncü göstergelerdeki iyileşmeler, finansmana erişimde atılan adımlar ve istihdam seferberliği sayesinde 2019 yılında büyümenin YEP’te öngördüğümüz şekilde seyredeceğine inancımız tamdır.
YEP kapsamında cari açığı azaltacak, katma değerli üretimi artıracak, milletimizin refahını yükseltecek politikalarımızı kararlılıkla uygulamaya devam edeceğiz.”
“Son çeyrekte görülen daralmaya rağmen net dış talebin büyümeye 9,7 yüzde puan pozitif katkı sağlaması dengelenme sürecinin öngörüldüğü şekilde devam ettiğinin önemli bir işaretidir” diyen Bakan Albayrak, 2019’a ait güncel verilerin ekonominin hızlı bir toparlanma eğilimine girdiğini, büyümedeki yavaşlamanın geçici olduğunu ve ılımlı toparlanmanın başladığını söyledi.
Albayrak, “Ekonomi politikalarında güçlü bir koordinasyon dönemi yaşıyoruz. Nisan’dan itibaren yapısal tarafta atacağımız adımlarla süreci daha da güçlendireceğiz” diye konuştu.
Ekonomistler ne dedi?
Büyüme verilerini değerlendiren ekonomistlere göre ise durum o kadar da “ümitlendirici” değil.
Danışmanlık şirketi Sparta&Co’nun kurucu ortaklarından Taner Özarslan, Albayrak’ın “İktisadi faaliyette en kötü geride kaldı” değerlendirmesinin çok erken ve yanıltıcı olacağını söyleyerek “Büyüme için sanayi üretiminin artması şart. 2019 küçülmesinin yüze 2,5 dolayında olmasını bekliyorum” dedi.
Sanayi sektörü 2018’in dördüncü çeyreğinde yüzde 6,4 küçülürken, son bir yılda yüzde 1,1 büyüdü.
Bazı ekonomistler ise ekim, kasım, aralık dönemini krizin “resmi başlangıcı” olarak duyurdu.
Ekonomi yazarı Emin Çapa, Twitter hesabından yaptığı açıklamada halkın 2008’den daha fakir olduğuna vurgu yaparak “2018'in son çeyreği itibariyle kriz resmi verilerle de başlamış oldu” dedi.
Ekonomist Mustafa Sönmez ise yüzde 2,6’lık büyümenin YEP hedefinin çok altında olduğuna vurgu yaparak “Bu veri, IMF, OECD tahminlerinin de gözden geçirilmesini gerektirecek” dedi.
Berlin School of Economics and Law öğretim üyesi Dr. Ümit Akçay da ekonomik krizin resmen başladığına dikkat çekerek şunları söyledi:
“Türkiye’de 2018-2019 ekonomik krizi resmi olarak 2018 4. Çeyrekte başladı, ekonomi yüzde 3 küçüldü.
-Hazine ve Maliye Bakanı B.Albayrak, '2018 yılı son çeyrek büyümesi beklentiler doğrultusunda gerçekleşti' demiş. Yani zaten bir dengelenme değil kriz beklentisi varmış.
-Ekonomi yönetimi krizi resmen itiraf etmiş oldu.
-YEP'te 2018 büyüme hedefi 3.8 idi, gerçekleşen 2.6 oldu.