Havayolu taşımacılığının tamamına yakınının salgın nedeniyle durması,seyahat ve seyahatin yan sektörlerini de çok sert vurdu.
22 Mayıs’ta iflas başvurusunda bulunan araç kiralama devi Hertz, bu “domino etkisinin” son halkalarından biri oldu.
Başvurusunu pazar günü tamamlayan Hertz, durumla ilgili açıklamasında “Kovid-19 krizinin etkisi gelirimizi mahvetti” ifadelerini kullandı. ABD’de virüs krizinin başlamasından sonraki ay nisanda tamamen kapalı kalan Hertz’in gelirinin yüzde 73 gerilediği belirtildi.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
İflas başvurusunda “iflas sürecinin birinci aşamasında operasyonları finanse edecek fona sahibiz” diyen Hertz, gelecekte yeni kredilere ihtiyaç duyulacağını da vurguladı.
Dünyanın en büyük üç araç kiralama şirketi arasında yer alan Hertz, 14,7 milyar dolara ulaşan borç yükünün yeniden yapılandırılması gerektiğini belirtti.
Şirketin CFO’su Jamere Jackson imzalı açıklamada, merkezleri genellikle havaalanlarında olan şirketin yalnızca cirosunun azalmadığı aynı zamanda nakde ihtiyacın önemli ölçüde arttığı ifade edildi.
1918’den bu yana faaliyet gösteren araç kiralama devinin iflas başvurusu, şirketin operasyonlarını tamamen durdurmayacak. Ancak borçların ödenmesi ve şirketin çevrilmesi için bir planlama zamanı sunulacak. Hertz, dünyadaki birçok araç kiralama şirketi gibi filosunu, direkt üreticilerden satın almıyor ancak kiralama usulüyle çalışıyordu.
Bazı borç verenlerle ödemeler için 22 Mayıs’a kadar pazarlık yapan şirketin bu stratejisi uzun dönemli anlaşmalarda işe yaramadı.
14 bin 400 çalışanını işten çıkaran Hertz’in sadece ABD’de yarım milyona yakın aracı atıl durumda bekliyor.
Independent Türkçe, Bloomberg