Zamira Rahim - The Independent
İngiltere’nin başkenti Londra’da bir AIDS hastası “ihtimal dışı” kök hücre nakli sayesinde tarihte HIV virüsünden tamamen kurtulan ikinci kişi olmayı başardı.
Adı açıklanmadığı için “Londralı hasta” olarak nitelendirilen kişiye 2003’te HIV pozitif teşhisi kondu. İlerleyen aşamada AIDS’e yol açan virüsü kontrol altına almak için 2012’de ilaç tedavisine başlanan hastada aynı yıl “Hodgkin lenfoma” (bir çeşit lenf kanseri) tespit edildi.
Kanser tedavisi için de 2016’da kök hücre nakli yapılması kararlaştırıldı. Doktorlar, nakil için bulunan donörde HIV’e doğal direnç gösteren ender bir genetik mutasyonla karşılaştı. Sağlık ekibinin “ihtimal dışı bir olay” olarak nitelediği bu mutasyon, Londralı hastanın hayatını kurtardı.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Hastanın bağışıklık sistemini değiştiren tedavi sırasında donördeki genetik mutasyonun, Londralı hastaya geçtiği ve artık kendisinin de HIV’e karşı direnç taşıdığı belirtildi. HIV ilaçlarını 18 aydır kullanmayan kişide bu süre zarfında hala virüse rastlanmadığı kaydedildi.
Öte yandan bu konuda yapılan kök hücre nakillerinin tehlikeli olduğu ve diğer hastalarda işe yaramadığı kaydedildi.
AIDS’le verdiği mücadeleyi kazanan ilk hasta, 12 yıl önce Almanya’da tedavi edilen Amerikalı Timothy Ray Brown olmuştu. O dönem “Berlinli hasta” diye adlandırılan ve tedavisinden bu yana kendisinde HIV virüsüne rastlanmayan Brown, Londralı diğer hastayla tanışmak istediğini söyledi.
Kuzey Avrupa kökenli ailelerin yüzde birinde rastlanan söz konusu genetik mutasyon, anne babanın her ikisinden birden çocuğa geçen bir miras olarak nitelendiriliyor ve çoğunlukla HIV’e karşı bağışıklık sağlıyor.
*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
https://www.independent.co.uk/news/health/
Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol
© The Independent