NASA araştırmacısı gizli Çin bağlantıları iddiasıyla tutuklandı

FBI'ın resmi beyanına göre, Ang'a verilen hibeyi yöneten, sözleşmelerden sorumlu NASA yetkilisi, Ang'ın Çin'le ilişkisini bilselerdi sözleşmeyi imzalamamış olacaklarını söyledi

FBI Direktörü kısa süre önce, Çin'in teknoloji hırsızlığına ilişkin devam eden bin soruşturma olduğunu açıklamıştı (AA)

NASA'dan fon alan bir üniversite profesörü, Çin'in komünist hükümetiyle bağını ABD yetkililerinden gizlediği iddiasıyla tutuklandı.

FBI, Arkansas Üniversitesi profesörü 63 yaşındaki Simon Saw-Teong Ang'ı "bir Çin üniversitesinde ve Çinli şirketlerde başka pozisyonlarda bulunduğunu beyan etmeyerek" NASA'yı ve üniversiteyi dolandırdığı iddiasıyla tutukladı.

1988'den bu yana Arkansas-Fayetteville Üniversitesi'nde elektrik mühendisliği profesörü ve araştırmacı olarak çalışan Ang, NASA'ya yaptığı ve olumlu sonuçlanan yarım milyon doların (yaklaşık 3 milyon 481 bin TL) üzerindeki hibe başvurusunda Çin'le ilişkilerini açıklamamak suretiyle nitelikli dolandırıcılıkla suçlanıyor.

ABD Adalet Bakanlığı'nın açıklamasında, "NASA'ya ve Arkansas Üniversitesine verilen bariz yanlış beyanlar sebebiyle bir dizi havale gerçekleşmiş ve Ang'ın dolandırıcılık planına olanak tanımıştır" ifadelerine yer verildi.

ABD Batı Arkansas Bölge Mahkemesine sunulan ve pazartesi günü açıklanan resmi beyanda, FBI özel ajanı Jonathan Willett, Ang'ın 2012-2018 yılları arasında Çin'in Bin Yetenek Burs programına dahil olduğunu ancak 2014 yılı haricinde burs aldığını bildirmediğini öne sürdü.

Willett beyanda, "Ekonomide inovasyona ve büyümeye yön veren teknik işlerin karşılanması için dünya genelindeki işletmeler ve üniversitelerden uzmanların istihdam edildiği bu yetenek projeleri, yabancı teknolojinin Çin'e entegrasyonunu sağlıyor" diye yazdı.

Çin hükümetinin çeşitli yetenek programları; Çin'deki üniversiteler, işletmeler ve kamu kuruluşlarında çalışma karşılığında finansal, kişisel ve profesyonel faydalar sunuyor.

Beyana göre Ang, 2013'ten bu yana NASA, Ulusal Bilim Vakfı, Enerji ve Savunma bakanlıklarıyla yapılan ve ABD yönetimi tarafından finanse edilen 5 milyon doların (yaklaşık 34 milyon 814 bin TL) üzerindeki hibe sözleşmelerinde baş araştırmacı veya ortak araştırmacı olarak görev aldı.

Ang'ın bu nitelikli dolandırıcılığı, 2016'da NASA'ya yaptığı olumlu sonuçlanan başvuruda Bin Yetenek programına dahil olduğunu veya Çin şirketlerinde çalıştığını söylemeyerek gerçekleştirdiği öne sürülüyor. Bu şirketler arasında Binçou Maoton Elektronik Teknoloji, Binçou Ganda Elektronik Teknoloji ve Ciansu Şuançi Yeni Malzemeler ve Teknoloji bulunuyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

FBI beyanına göre, Ang'ın hibe sürecini yöneten, sözleşmelerden sorumlu NASA yetkilisi, araştırmacının Çin'le ilişkisini bilselerdi sözleşmeleri imzalamamış olacaklarını söylüyor.

Beyanda, "Sözleşmelerden sorumlu yetkili, Ang'ın ÇHC şirketleriyle ilişkisinin derhal ret sebebi olacağına özellikle dikkat çekti" dendi.

Ang'ın Çin bağlantısıyla ilgili iddialar, kampüsteki kütüphanede bir sabit disk sürücüsü bulan üniversite çalışanının, cihazın sahibini tespit amacıyla e-postaları incelemesiyle ortaya çıktı.

Çin Şian şehrindeki Şidian Üniversitesi'nden bir misafir araştırmacıyla yazışan Ang, 2018 tarihli bir e-postada, mevcut siyasi iklimin üniversitedeki durumunu zora soktuğunu ifade etti.

Beyana göre Ang, "ABD'nin Bin Yetenek Bursu sahiplerine ne yapacağını, Çin'in internet sitelerinde aratabilirsin" diye yazdı.

Buradaki pek çok kişi burs sahiplerinden biri olduğumu bilmiyor ama bu sızarsa buradaki işim çok büyük sıkıntıya girer. Çok dikkatli olmak zorundayım, aksi takdirde üniversitedeki işimden olabilirim.

E-postalar ele geçirilebilir o yüzden lütfen güvenlik için bu e-postayı okuduktan sonra sil.

The Independent'a açıklamada bulunan Arkansas Üniverstesi sözcüsü John Thomas, Ang'ın uzaklaştırıldığını belirtti:

Simon Ang üniversitedeki tüm görevlerinden ücretsiz olarak uzaklaştırıldı. Üniversite bu konuda federal soruşturmayla aktif işbirliği içinde.

Üniversitenin Mühendislik Koleji'nin 2011 yılına ait bir Facebook paylaşımında Ang'ın aynı zamanda Çin'in Şian şehrindeki Şian Havacılık Politeknik Koleji'nin onursal başkanı olduğu ifade ediliyor.

Söz konusu paylaşımda, "Ang Çin'deki Boeing sertifikasına sahip ilk uçak bakım mühendisliği programının kuruluşuna yardımcı oldu. Bu program, öğrencileri Boeing uçaklarında çalışmak üzere eğitiyor ve onlara sertifika veriyor" dendi.

Ang suçlu bulunduğu takdirde 20 yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya kalacak.
 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU