Dünya genelinde 4 milyondan fazla kişiye bulaşan yeni tip koronavirüs (SARS-CoV-2) salgını konusunda Çin ve Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) tutumuna dair iddialara bir yenisi daha eklendi.
CIA, Çin’in ocak ayında bir yandan tıbbi ekipman stoğu yaparken DSÖ'nün küresel acil durum uyarısı yapmasını geciktirdiğini iddia etti.
DAHA FAZLA OKU
- Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı: Kovid-19'un Vuhan'daki laboratuvardan çıkmış olma potansiyeli var
- ABD Genelkurmay Başkanı, Pompeo ile çelişti: Kovid-19’un Vuhan’daki laboratuvardan çıktığına dair kanıt yok
- Salgının ilk dönemlerinde basın mensupları için kısıtlamaya gidilmişti; Beyaz Saray gazetecilere günlük Kovid-19 testi yapacak
Newsweek’in, iki istihbarat görevlisi tarafından da doğrulanan CIA raporundan aktardığı habere göre, Çin, küresel acil durum ilan etmesi durumunda DSÖ’yü koronavirüs soruşturmasında işbirliği yapmamakla tehdit etti.
Newsweek'e konulan ABD'li istihbarat yetkilisi Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in DSÖ'ye baskıda rol oynayıp oynamadığını bilmediklerini de aktardı.
DSÖ Sözcüsü Christian Lindmeier ise Newsweek’e yaptığı açıklamada, ‘üye ülkelerle yaşanan tartışmalar hakkında yorum yapmayacağını’ vurguladı.
Salgın boyunca tüm insanları korumaya odaklanan kanıta dayalı bir teknik organizasyon olarak hareket ettiklerini belirten Lindmeier, “DSÖ tavsiyelerini bilime, halk sağlığı için en iyi uygulamalara, kanıtlara, verilere ve bağımsız uzmanların görüşlerine dayandırır" dedi.
"Şi ile Ghebreyesus 21 Ocak'ta görüşmedi"
CIA’inkine benzer bir iddia daha önce de Alman medyası tarafından ortaya atılmıştı.
Der Spiegel dergisinin Alman İstihbarat Teşkilatı’na (BND) yakın kaynaklara dayandırdığı haberinde, Çin Devlet Başkanı Şi ile DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus’un 21 Ocak'ta bir telefon görüşmesi yaptığı belirtilmişti.
Bu görüşmede Şi'nin DSÖ’den, koronavirüsün insandan insana geçtiği bilgisini saklamasını ve salgın açıklamasını geciktirmesini istediği öne sürülmüştü.
Lindmeier, Newsweek'e açıklamasında Şi ile Ghebreyesus’un 21 Ocak'ta telefon görüşmesi yapmadığını da söyledi.
Lindmeier, “Doktor Tedros ve ekibi, Başkan Şi ile 28 Ocak’ta Pekin’de görüştü ve uluslararası kamu sağlığı acil durumu konusu o görüşmede gündeme gelmedi” dedi.
ADB Başkanı Donald Trump başta olmak üzere ABD yönetimi, Çin’i henüz erken evrelerdeyken salgının şiddetini saklamakla suçluyordu.
DSÖ, bu iddiaları 'temelsiz ve gerçek dışı' olarak nitelerken; Çin de suçlamaları reddetmişti.
Çin ilk olarak DSÖ'yü yeni koronavirüs hastaları konusunda 31 Aralık 2019'da bilgilendirmiş ardından 3 Ocak'ta ABD'ye konu hakkında resmi bilgileri sağlamaya başlamıştı.
20 Ocak'ta Pekin hastalığın ilk kez insandan insana geçtiğini açıklamıştı. DSÖ, 22 ve 23 Ocak'ta uluslararası kamu sağlığı acil durumu ilanı konusunda karar vermek için toplanmış ancak bir sonuca varamamıştı.
30 Ocak'ta yapılan toplantı sonucu uluslararası kamu sağlığı acil durumu ilan edilmişti
Independent Türkçe, Newsweek