Ryanair 1 Temmuz’da yeniden uçmaya hazırlanıyor: Tuvalete izin alarak gidilecek, uçak içi servis azalacak, adres beyanı şart olacak

İrlanda merkezli havayolu şirketi Ryanair, seyahat yasaklarının gevşetilmesi durumunda 1 Temmuz’da yeniden faaliyete geçebileceklerini açıkladı. Yolcuların uçuş öncesi ve sonrası uyması gereken kurallar da açıklandı

Ryanair, yüzde 90'ı Avrupa içinde olmak üzere yılda 146 milyon yolcu taşıyor/ Fotoğraf: Reuters

Dünyanın en büyük ucuz havayolu şirketi Ryanair, Avrupa Birliği ülkelerindeki seyahat yasağının kaldırılması durumunda 1 Temmuz itibariyle uçuşlarının yüzde 40’ını gerçekleştiremeye başlayacağını açıkladı. 

Şirketten yapılan açıklamaya göre Kovid-19 krizi öncesi operasyonlarının yüzde 90’ını kapsayan ülkelere yaklaşık 1000 uçuş olacak. Ancak uçuş sıklığı azalacak. 

Tuvalet izni, kredi kartı zorunluluğu ve adres beyanı

Ryanair’den yapılan açıklamada uçuşların başlamasıyla yolcuların uçuş öncesi ve sonrası uyması gereken kurallar da açıklandı. Bunlardan biri de daha az bagaj hakkı tanınması. 

Havaalanlarında ateş ölçümleri, yolculara ve uçuş ekibine maske zorunluluğunun yanı sıra uçak içerisinde yapılacak servisler de sınırlandırılacak. Ödemeler yalnızca kredi kartı ile yapılacak. 

Tuvalet önlerinde kuyruk oluşmasına izin verilmeyecek. Tuvalete gitmek isteyenler kabin ekibinden izin alacak. 
 

ryanair_Reuters 2.jpg
Ryanair'in yeni dönemi yolcular için yeni kurallarla başlayacak/ Fotoğraf: Reuters


Hastane seviyesinde hava filtrelerine sahip olacak uçaklar her gece dezenfekte edilecek. 

Temmuz ve ağustosta Ryanair’ı kullanacak kişiler, seyahatlerinin ne kadar süreceği ve seyahatleri boyunca hangi adreste kalacaklarını beyan etmek zorunda olacak. Bu bilgiler, Avrupa Birliği yönetimine verilecek. 

İşten çıkarmalar olabilir 

“Dört ay sonra sonra Avrupa’nın yeniden uçma vakti geldi” diyen Ryanair Ltd.’nin CEO’su Eddie Wilson, konuyla ilgili yaptığı açıklamada “Uçalım ki arkadaşlarımız ve ailelerimize kavuşalım, işlerimize geri dönelim, milyonlarca istihdam yaratan Avrupa’nın turizmini yeniden başlatalım” dedi. 

Şirketinin sağlık otoriteleri ile yakın çalışacağını ve gerekli tüm önlemlerin alınacağını söyleyen Wilson, ilk başta insanların seyahat etmek için tereddüt edebileceğinin farkında olduklarını da sözlerine ekledi. 

“Olabilecek en iyi şekilde normale dönmeliyiz” diyen Wilson, seyahat yasaklamaları nedeniyle bilet paralarının geri ödenmesini bekleyen insanların öfkesini anladıklarını, bugüne kadar 25 ila 30 milyon biletin ödemesini tamamladıklarını açıkladı. 

Eddie Wilson, yaşadıkları mali sıkıntı nedeniyle pilotlar da dahil olmak üzere işten çıkarmaların ihtimal dahilinde olduğunu vurguladı. 

“İnsanların kendi rızasıyla karantinaya girmesini beklemek ‘aptalca’”

Ryanair Group’un CEO’su Michael O'Leary ise BBC’ye verdiği röportajda İngiltere hükümetinin seyahat eden yolculara “14 günlük kendi evlerinde karantinayı” şart koşmayı planlamasını “aptalca” bulduğunu ve uygulanamaz olduğunu söylemişti. 
 

Michael O’Leary _AFP
Ryanair Group’un CEO’su Michael O'Leary daha önce yaptığı açıklamada 3 bin kişiyi çıkartabileceklerini söylemişti/ Fotoğraf: AFP


Kimsenin bu kurala uymayacağını ve bunun iyi olmadığını söyleyen O'Leary, bu kararın Avrupa’nın güneyine seyahat edenlerin planlarını bozmayabileceğini de sözlerine ekledi. 

146 milyon insan taşıdı 

1985’te Dublin’de kurulan Ryanair’in 1994’te 700 bin olan yıllık yolcu sayısı 2019’da 146 milyona kadar çıkmıştı. 

İrlanda merkezli şirket mart ortasından bu yana İrlanda, Birleşik Krallık ve Avrupa hattında günde 30 uçuş gerçekleştiriyordu. 

 

Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU