Çocukken selefleriyle buluşan 10 lider

“Sen de çocuğum, ileride bu gücümden ufak bir pay alacaksın"

24 Temmuz 1963'te dönemin ABD Başkanı John F. Kennedy ile Bill Clinton tokalaşırken (Arnie Sachs/CNP)

Tarihçi Tom Holland, Twitter hesabından, (10. sıradaki) Bill Clinton'ın fotoğrafını (2. sıradaki) Augustus'tan alıntı yaparak paylaşınca, Allan Holloway bunun güzel bir en iyi 10 listesi olabileceği tavsiyesinde bulundu.

Biraz esnek bir yorumla ve katkı sunan herkese teşekkür sunarak işte kronolojik sıralı listemiz:

1. Makedonya Kralı II. Filip: Henüz gençken, M.Ö. 4. yüzyılda Yunanistan'ın hakimi Epaminondas'ın tutsağı ve öğrencisiydi. Mark Taylor'a teşekkürler.

2. Galba: İmparator Augustus (M.Ö. 27 - M.S. 14), M.S. 68-69 döneminin Roma imparatoru olacak Galba'nın küçükken yanağını sıkmış ve muhatabına "Sen de çocuğum, ileride bu gücümden ufak bir pay alacaksın" demişti.

3. Maximilien Robespierre: Fransa'da Kraliçe Marie Antoinette'le birlikte 1775'te okulunu ziyarete gelen Kral XVI. Louis'yi karşılamak için Latince bir mısra okumakla görevlendirilmişti. Middleoftheroad'dan mükemmel bir aday.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

4. Beethoven: 1787'de henüz 17 yaşındayken Mozart'ın öğrencisi olmak için başvurmuştu. Mozart'ın evini ziyareti sırasında Beethoven kendi bestelerinden birini çalınca Mozart'ın eşine "Bu çocuğa dikkat et. Bir gün dünyaya hakkında konuşulacak bir şeyler verecek” dediği söyleniyor. Ancak Beethoven annesinin hastalanması üzerine Bonn'a dönmek zorunda kalmış, Mozart da 5 yıl sonra hayatını yitirmişti. Max Calo'nun adayı.

5. Lord Palmerston (1859-1865 dönemi Birleşik Krallık Başbakanı): 1799'da 14 yaşındayken babası tarafından Avam Kamarası'na götürdüğünde 1783-1801 döneminin başbakanı Genç William Pitt'le tokalaşmıştı. Chris Dillow'a teşekkürler. Allan Holloway ayrıca, Şubat 1806'da yaşamını yitiren Pitt'ten boşalan Cambridge Üniversitesi parlamento üyeliği koltuğu için yapılan ara seçimlerde Palmerston'ın aday olduğunu fakat seçilemediğini de belirtti.

6. Theodore Roosevelt (1901-1909 dönemi ABD Başkanı): 1865'te 6 yaşındayken büyük babasının New York, Union Square semtindeki malikanesinden Abraham Lincoln'ün cenaze törenini izlemişti. Pencerede görüldüğü bir fotoğrafı da var.

7. Harold Wilson (1964-1970 ve 1974-1976 dönemleri Birleşik Krallık Başbakanı -ç.n.): 1924'te 8 yaşındayken Downing Street 10 numaranın önünde fotoğraf çektirmiş ancak dönemin Başbakanı Ramsay MacDonald'la görüşememişti. Daniel Forman'ın dikkati çektiği üzere, baba Herbert 1908 ara seçimlerinde Winston Churchill'in kampanya yardımcılığını yaparken Wilson henüz dünyada yoktu. Herbert'in ağabeyi Jack, Keir Hardie'nin West Ham South koltuğunu kaybettiği 1895 seçimlerinde bu siyasetçinin kampanya yardımcısıydı. Memory'nin söylediklerine göre, Herbert 1900'de Merthyr Tydfil seçimlerini kazandığında Harold'ın Avustralyalı dayısı Harold Seddon da Batı Avustralya Yasama Konseyi Başkanlığına gelmişti.
 


8. Margaret Thatcher: O dönemki ismiyle Margaret Roberts, 1950'de Winston Churchill'le tanışmıştı. 24 yaşındayken Genç Muhafazakarlar mitinginde Churchill'i takdim etmişti ancak burada kuralları esnetmeye hazırım. Charles Moore'un biyografisine göre 5 yıl (1959-1964) boyunca parlamenterliklerinin denk gelmesine rağmen Thatcher ve Churchill'in şahit olunan tek görüşmesi bu mitingden ibaretti. Churchill, Avam Kamarası'na çok nadir katılır, katıldığı zamanlarda da diğer parlamenterlerle sohbet etmezdi. Nisan 1955'te başbakanlık görevinden ayrıldıktan sonra hiçbir parlamento konuşması yapmadı. Allan Holloway'e teşekkürler.

9. William Hague: 16 yaşındayken 1977'deki Muhafazakar Parti Kongresi sırasında kürsünden Thatcher'ın hayranlıkla dinlediği bir konuşma yapmış, ikili sonra da kongre salonunu beraber gezmişti. Hague'in ileride sadece Muhafazakar Parti genel başkanı olduğu düşünüldüğünde listemizde bir istisna daha yapmış oluyoruz ama yine de Paul Mitchell ve Calum'un önerilerini kabul ettim.

10. Bill Clinton: 1963'te 16 yaşındayken John F. Kennedy'yle tokalaşmıştı. Boys Nation programı kapsamında Beyaz Saray'ı ziyaret eden Clinton, kısa bir konuşmayı takiben Başkan'ı selamlamak için öne atılmıştı. Etkinlik sonrası otobüsle öğrenci yurduna dönerken yol boyu bundan bahsetmiş ve "Bir gün o göreve ben geleceğim" demişti. Videosunu şuradan izleyebilirsiniz.

Kalıtsal monarşilerle, John Adams-oğul John Quincy Adams ve Lord Salisbury-yeğen Arthur Balfour gibi birbirleriyle akraba başkan ve başbakanları listeye eklemedim.

Paul Mitchell, Obi Wan Kenobi'nin padawanı Anakin Skywalker'ı da aday gösteriyor. Evet ama olmaz. Ayrıca Seldom Wright isimli biri, Tony Blair'le tanıştığını iddia ederek "Hala beklemedeyim..." diyor.

Lütfen gelecek seferki en iyi 10'lara dair tavsiyelerinizi ve fikirlerinizi benimle Twitter üzerinden ya da [email protected] adresine mail atarak paylaşın.

 

 

https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU