Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Ankara’da gerçekleşen bir basın toplantısıyla şubat ayı ticaret verilerini açıkladı.
Açıklamaya göre şubatta ihracat, yüzde 3,7 artarak 14 milyar 312 milyon dolar oldu. Pekcan, bunun Türkiye tarihinin en yüksek şubat ayı ihracatı olduğunu söyledi. İthalat ise yüzde 18,7 azalışla 16 milyar 161 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti.
Bu rakamın “Genel Ticaret Sistemi’ne” göre olduğunu söyleyen Pekcan, “Özel Ticaret Sistemi'ne göre ihracat, yüzde 3,5 artışla 13 milyar 603 milyon dolar oldu” dedi.
Pekcan, “Şubat 2018'de ihracatımızın ithalatımızı karşılama oranı yüzde 69,4 iken öngördüğümüz şekilde bu yıl şubat ayında yüzde 88,6'ya yükselmiştir” ifadelerini kullandı.
“İthalat 5 vites yavaşlıyor, ihracat 1 vites hızlanabiliyor”
Dış ticaret ile ilgili Twitter’da açıklamalarda bulunan Ekonomist Mustafa Sönmez’e göre Türkiye’nin ihracatı ithalatına yüzde 60 ila 70 oranında bağımlı. Yani ithalat yapılamadan, ihracat yapılamıyor.
Sönmez, Ford firmasından örnek vererek “Ford, Ticaret Bakanlığı’na 1 Temmuz 2018’de “1 milyar 429 milyon dolarlık ihracat yapacağını ancak bunun için 866 milyon dolar ithalata ihtiyacı olduğunu söylüyor” ifadelerini kullandı.
Sönmez’e göre ithalat 5 vites yavaşlarken, ihracat 1 vites hızlanabiliyor. Çünkü hammadde ve araç gereç ithal edilmeden ihracat yapılamıyor.
Genel ve Özel Ticaret Sistemleri
Genel Ticaret Sistemi’nde (GTS), gümrük alanlarına ve serbest bölgelere giren ve çıkan mallar, dış ticaret verisinde kaydediliyor. Özel Ticaret Sistemi’nde (ÖTS) ise gümrük sınırı esas alınıyor. Yani bu tanıma göre, serbest bölgeler ve gümrük antrepoları gümrük sınırı dışında yer alıyor.
Ticaret Bakanlığı, Türkiye’deki serbest bölgeleri şöyle sıralıyor:
- Akdeniz’de: Mersin, Antalya ve Adana-Yumurtalık Serbest Bölgeleri,
- Ege Bölgesi’nde: Ege (İzmir), Denizli ve İzmir Serbest Bölgeleri,
- Marmara Bölgesi’nde: İstanbul Atatürk Havalimanı, İstanbul Endüstri ve Ticaret, İstanbul Trakya, Avrupa, Kocaeli, Tübitak-Mam Teknoloji ve Bursa Serbest Bölgeleri,
- Karadeniz’de: Trabzon, Rize ve Samsun Serbest Bölgeleri,
- Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde: Gaziantep Serbest Bölgesi,
- İç Anadolu Bölgesi’nde: Kayseri Serbest Bölgesi