Cezayir'de mevcut Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika'nın 5. kez cumhurbaşkanlığına aday olması protestolara neden oldu.
Devlet televizyonunda yer alan habere göre, başkent Cezayir'de Buteflika'nın adaylığını protesto etmek için düzenlenen gösterilerde 56 polis yaralandı.
Hükümet yanlısı partiler Buteflika'nın adaylığını desteklerken, muhalifler ise ortak bir aday çıkarmak için uzlaşmaya çalışıyor.
Eski Başbakan Benflis’ten tepki: Cezayir halkına hakarettir
Eski Cezayir Başbakanı Ali Benflis, ciddi sağlık sorunlarıyla mücadele eden 82 yaşındaki Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika'nın adaylığını "Cezayir halkına hakaret" olarak nitelendirdi ve “Bu durum halkın onuruna dokunuyor” dedi.
Üniversite öğrencilerinden protesto
Sosyal paylaşım sitelerindeki çağrılar üzerine başkent Cezayir'deki Cezayir Üniversitesi'nin öğrencileri de Buteflika'nın adaylığını protesto etti.
"Beşinci döneme hayır" şeklinde slogan atan eylemciler, gösterilerin barışçıl olduğunu vurguladı.
Hükümet kanadı protestolar için ne diyor?
Seçimlerin iki aydan az bir sürede ve halkın özgürce tercihini yapabileceği bir ortamda gerçekleşeceğini savunan Cezayir Başbakanı Ahmed Uyahya "Herkesin istediği adayı savunma ve istediği adayı eleştirme hakkı bulunuyor. Ancak bu konuda son kararı, barışçıl ve uygar bir şekilde seçim sandıkları verecek" dedi.
Anayasaya göre vatandaşların toplanma ve gösteri hakkı bulunduğunu belirten Uyahya, "Çok şükür gösterilerin hepsi barışçıldı. Ancak bununla birlikte herkesi uyanık olmaya davet ediyorum. Gösteri çağrıları belirsiz kaynaklardan geliyor” dedi.
Cezayir’in en büyük sendikasından Buterflika’ya destek
Cezayir'deki en büyük sendika olan Genel İşçi Birliği'nin Genel Sekreteri Abdulmecid Sidi es-Said "Buteflika'nın alternatifinin olduğunu düşünmüyoruz" dedi.
Hükümetten uluslararası örgütlere davet
Cezayir yönetimi, ülkede 18 Nisan'da yapılması planlanan cumhurbaşkanı seçimine gözlemci göndermesi için bölgesel ve uluslararası örgütlere davette bulundu.
Davet gönderilen örgütler arasında Arap Birliği, Afrika Birliği, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), Birleşmiş Milletler (BM) ve Avrupa Birliği (AB) yer alıyor.
Dünyanın gözü Cezayir’deki seçimlerde
Seçimler ticari kaygıları nedeniyle özellikle Fransa, ABD, İtalya ve Çin tarafından oldukça önemseniyor.
Belçika merkezli sivil toplum örgütü Uluslararası Kriz Grubu’nun yayınladığı raporda, içinde bulunduğu krizi aşabilmesi için Cezayir hükümetinin yapısal reformlar yapmaktan başka çaresinin olmadığının altı çizilmiş, petrole dayalı ve şeffaf olmayan ekonomik modelin sürdürülebilir olmadığı belirtilmişti.
Hükümete, ekonomik kriz siyasal bir krize dönüşmeden, halkın da yer alacağı bir süreçle reform yapması tavsiyesinde bulunulmuştu.
İhracatının neredeyse tamamına yakınını petrol ve doğalgazın oluşturduğu Cezayir ekonomik anlamda zorluklar yaşıyor.
Buteflika’ya karşı diğer adayların şansı var mı?
Emekli General Ali Ghedir 60 bin imza toplayarak adaylığını resmileştiren ilk isim oldu.
Liderliğini Zoubida Assoul’ün yaptığı Değişim ve İlerleme için Birlik Partisi (UCP) gibi bazı muhalif partilerin ve sendikaların desteğini alan Ghediri’nin, seçimlere bağımsız aday olarak girmesine ve bundan birkaç ay öncesine kadar çok fazla tanınırlığı olmamasına rağmen bir anda hakkında en fazla konuşulan aday haline gelmesinin arkasında, eski İstihbarat Başkanı General Tevfik’in bulunabileceği söyleniyor.
“Buteflika ne yazabiliyor ne konuşabiliyor”
Cumhurbaşkanlığı adaylığını açıklayan diğer bir politikacı ise eski başbakanlardan Ali Benflis. İç savaşın hemen ardından, 2001 yılında başbakanlık yapan ve daha sonra adalet bakanlığı görevinde bulunan Benflis, 2014 yılında Cezayir'de iktidardaki koalisyonun dört partisinden biri olan Milli Kurtuluş Cephesi ile yollarını ayırmıştı.
Buteflika’nın beşinci kez aday olmasına en fazla itiraz eden muhalif lider Benflis, “Buteflika ne konuşabiliyor ne yazabiliyor. Buteflika’nın adaylığını açıkladığı mektubu kim yazdıysa ortaya çıksın görelim” demişti.