Taksim’e yürümek isteyen DİSK üyeleri gözaltına alındı, konfederasyonun çelengini milletvekilleri anıta bıraktı

Genel Başkan Çerkezoğlu ve 20 kişi gözaltına alındı. Parçalanan DİSK çelengini anıta milletvekilleri götürdü

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), dün yaptığı açıklamada 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde saat 09.00’da Taksim Meydanı’na çelenk koyacaklarını duyurdu.

Koronavirüs önlemleri kapsamında sokağa çıkma yasağının da uygulandığı 1 Mayıs sabahı Beşiktaş Dikilitaş’ta bulunan DİSK Genel Merkezi polis ablukasına alındı.

 

EW6X5PaXgAIheXB.jpg
Fotoğraf: Twitter / @diskinsesi

Sabah binadan ellerinde çelenkleri ile çıkan ve aralarında Genel Başkan Arzu Çerkezoğlu’nun da bulunduğu grup Taksim'e yürümek istedi.

Bölgede önlem alan polis ekipleri, grubun kalabalık olduğunu ve yürüyüşe izin verilmeyeceğini, ancak DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu'nun da arasında bulunduğu birkaç kişinin temsili olarak araçla meydana gidebileceğini belirtti. 

Uyarılara rağmen yürüyeceklerini söyleyen gruba yapılan müdahalede, Çerkezoğlu'nun da arasında bulunduğu 15 kişi gözaltına alındı. 

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında uygulanan sokağa çıkma kısıtlamasını ihlal ile Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet nedeniyle gözaltına alındıkları öğrenilen DİSK üyeleri, Vatan Caddesi'ndeki Güvenlik Şube Müdürlüğü'ne götürüldü.

  

 

DİSK Başkanı Çerkezoğlu, Twitter hesabından paylaştığı mesajda, "Gözaltındayız! Bugün Türkiye'nin dört bir yanında işçi arkadaşlar çalışıyor o kamu düzeni bozulmuyor ama işçilerin 1 Mayıs kutlaması kamu düzenini bozarmış! 1 Mayıs yasaklanamaz!" dedi.

 

Arbede sırasında parçalanan DİSK çelengi,  milletvekilleri Erkan Baş, Serra Kadıgil, Ahmet Şık, Turan Aydoğan, Musa Piroğlu, Züleyha Gülüm, Oya Ersoy tarafından önce 1977 yılında 34 kişinin hayatını kaybettiği kanlı 1 Mayıs'ı anmak için Kazancı Yokuşuna götürüldü. Miletvekilleri çelengi daha sonra Cumhuriyet Anıtı’na bıraktı. 

 

Önce Kazancı Yokuşu önüne getirilen çelenk ardından Cumhuriyet Anıtı’na bırakıldı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU