Fransız bilim insanları: Ülkedeki önlemler 60 bin kişinin hayatını kurtardı

Bilim insanları, önlemler alınmasaydı ülke nüfusun yaklaşık yüzde 23'ünün enfekte olabileceğini tahmin ediyor

Fransa’da huzurevinde kalan 89 yaşındaki kadının kızları, cam arkasından el sallamak zorunda (Reuters)

Yeni bir araştırmaya göre, koronavirüs pandemisi sebebiyle Fransa'da uygulanan tecrit 61 bin civarında kişinin hayatını kurtardı.

Epidemiyoloji uzmanları, eğer bir ay önce sıkı önlemlere başlanmasaydı, virüsün 19 Nisan itibarıyla toplam nüfusun yaklaşık yüzde 23'üne, bir başka deyişle 14 milyon 800 bin insana bulaşmış olacağı yönünde tahminde bulundu.

Kovid-19 salgınıyla mücadele amacıyla, insanlara yiyecek alışverişi yapmak veya işe gitmek gibi zaruri durumlar dışında evde kalmaları söylendi, tüm umumi toplantılar yasaklandı ve "gerekli olmayan" halka açık alanlar kapatıldı.

EHESP Halk Sağlığı Okulu'ndan bilim insanları, şu ifadeleri kullandı:

Çalışmamız, bir aylık tecrübeye dayanarak, Fransa'da 17 Mart 2020'de başlayan ulusal tecridin Kovid-19 salgınının gelişimi üzerinde önemli bir etki oluşturduğunu gösteriyor.
Daha önce benzeri görülmemiş bu önlem, hastane ve yoğun bakım ünitesi kullanım sayısını önemli ölçüde azaltarak, ülke çapında yüksek sayıdaki ölümlere engel oldu.

Çalışmada, önlemler sayesinde ülke çapında 587 bin 700 civarı hastane, 140 bin 300'den fazla yoğun bakım kabulünün önüne geçildiği tahmini yapıldı.

Araştırmacılar, tecridin ilk ayı sayesinde hastanelerde 61 bin 739 kişinin ölmesinin engellendiğini de öne sürdü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çalışma kapsamında Fransa'nın her bir bölgesi için "tecrit öncesi salgın dinamiklerini yeniden oluşturan" bir model geliştirildi ve sonrasında sıkı önlemler olmasaydı salgının nasıl işleyeceği gözlemlendi.

Bilim insanları, tecrit uygulanmasaydı Fransız sağlık sisteminin "birkaç hafta içinde" kilitlenebileceğini ifade etti.

Evinden dışarı çıkan kimselerin, dışarı çıkış sebebini belirten bir formu göstermeye zorunlu oldukları Fransa, koronavirüs kriziyle mücadelede sıkı önlemler aldı.

Toplumun üyelerine gıda alışverişi için, tıbbi sebeplerle veya kilit çalışan kabul edilmeleri halinde dışarı çıkma izni var.

Geçen hafta Fransız hükümeti, Mart ortasında başlayan tecridin 11 Mayıs'a kadar uzatılacağını açıkladı.

Bugüne kadar 158 bin 300'den fazla koronavirüs vakasının teyit edildiği Fransa, pandeminin dünyada en kötü etkilediği ülkeler arasında yer alıyor.

Reuters'in küresel hesaplamasına göre Perşembe itibarıyla ülkede Kovid-19 sebebiyle hayatını yitirenlerin sayısı 21 bin 340 oldu.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU