Trump bağış sistemini sorgulayınca, Harvard koronavirüs desteğini almaktan vazgeçti

Başkan'ın kapsamlı eleştirilerinden sonra, kurum tahsis edilen fonları kabul etmeyeceğini belirtti

Trump, Harvard'ı koronavirüs acil durum fonunu geri vermeye zorlayacağını söyledi (Reuters)

Harvard Üniversitesi, Koronavirüs Yardım, Destek ve Ekonomik Güvenlik (CARES) Yasası çerçevesinde 8,6 milyon dolarlık (yaklaşık 60 milyon TL) desteği, ABD Başkanı Donald Trump'ın kurumu bağışlardan oluşan toplu sermayesine rağmen parayı alacağı için azarlamasının ardından, kabul etmeyeceğini duyurdu.

Üniversite yaptığı açıklamada, diğer kurumlarla birlikte koronavirüs pandemisi yüzünden “önemli finansal zorluklarla” karşılaşacağını fakat yardım programıyla bağlantılı olarak “politikacılar ve diğerlerinin yoğun bir şekilde Harvard'a odaklanmasından” endişe duyduğunu belirtti.

Harvard başlangıçta finansmanı “gelecek aylarda en şiddetli mali zorluklarla karşılaşabilecek öğrencilere ve kurumlara yardım etmek amacıyla” kabul etmişti fakat üniversite çarşamba günü federal teşvik ödemesinden vazgeçtiğini açıkladı.

Açıklamada “Bunun ve Yüksek Öğrenim Acil Yardım Fonu'nun kullanımıyla ilgili gelişen kılavuz ilkelerin bir sonucu olarak, Harvard kendisine kanunla tahsis edilen fonlara talip olmamaya ve onları kabul etmemeye karar verdi" ifadelerine yer verildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Üniversiteye yardım fonundan para ayrılması, ABD Başkanı Trump'ın bu hafta Beyaz Saray'daki bir basın toplantısında kurumun Amerikalı işçiler için hazırlanan fondan para aldığını ileri sürerek Harvard'a saldırmasının ardından tartışmalara yol açmıştı Okula aslında CARES Yasası Yükseköğretim Acil Yardım Fonu aracılığıyla para ayrılmıştı.

Trump "Geri ödemek zorundalar, bu hoşuma gitmiyor. Bu işçiler için, en zengin kurumlardan biri için değil" demişti.

Başkan'ın iddia ettiği gibi ABD Küçük İşletmeler İdaresi'nin Maaş Koruma Programı'ndan para almadığını belirten üniversite, konuya Twitter'da "Başkan Trump kurumumuzun zorlanan küçük işletmeler için ayrılan fonları almasının uygun olmayacağı konusunda haklı" ifadesiyle açıklık getirdi.

Harvard ayrıca "bu acil durum yüksek öğrenim fonlarının yüzde yüzünün… Kovid-19 pandemisi nedeniyle acil finansal ihtiyaçları olan öğrencilere doğrudan yardım sağlamak" için kullanılacağını aynı gün daha önce taahhüt etmişti.

ABD Başkanı salı gecesi yazdığı bir tweet'te “Harvard parayı derhal geri vermeli. Bütün 'bağış geliri' sistemi gözden geçirilmeli!” yazmıştı.

Trump yönetiminin diğer üyeleri de Harvard'a yönelik tepkiye katıldı. Bu isimler arasında Twitter'da "İlk günden beri söylediğim gibi, @Harvard gibi zengin kurumların bu paraya ihtiyacı yok" yazan Eğitim Bakanı Betsy DeVos da bulunuyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU