Koronavirüsün yayılımını durdurmak için çalışan bilim insanları, bireysel önlemlere dair pratik bilgiler ortaya çıkarmaya devam ediyor. Ellerini en az 20 saniye yıkaması gerektiğini bilen birçok kişinin kurulama faslının salgını yavaşlatmada etkisi olup olmadığını merak ediyor. Bilim insanlarına göreyse ellerin nasıl kurulandığı, bu bağlamda düşünüldüğünden önemli.
Avrupa Klinik Mikrobiyoloji ve Bulaşıcı Hastalıklar Kongresi'nde sunulan yeni bir çalışma, kağıt havlularla el kurutma makinelerinin etkilerini test etti.
Birçok umumi tuvalette, kağıt havlular ve makineler arasında seçim yapma şansı bulunuyor. Ancak makineler gittikçe, mali ve çevresel nedenlerle kağıt havluların yerini alıyor.
Araştırmacılar bakterileri enfekte eden ancak insanlara zararsız bir virüsü kullanarak hastane tuvaleti kullanan gönüllülerin ellerinde virüs kirlenmesini simüle etti. Araştırmacılar, ellerini iyi yıkamayan birçok kişi olduğunu düşünerek iyi yıkanmamış elleri simüle etmeye karar verdi. Bu yüzden gönüllülere virüse maruz kalan ellerini ovalamamaları, sonrasında da kağıt havlu ya da makineyle kurulamaları söylendi.
Gönüllüler daha sonra hastanede kapı kolları, merdiven kolları, telefonlar ve koltuklar da dahil olmak üzere 11 alana dokundu. Ayrıca kıyafetlerdeki etkinin görülmesi için önlüklere de dokundular. Araştırmacılar tüm bu yüzeyleri test etti.
Bunun sonucunda makineyle kurulandıktan sonra dokunulan tüm yüzeylerin virüsle kirlendiği, kağıt havluyla kurulandıktan sonra dokunulan yüzeylerinse 6’sının kirlendiği tespit edildi.
Her iki kurulama yönteminde de kirlenen yüzeylerde ise makineyle kurulandıktan sonra dokunulan yüzeylerdeki kirliliğin 10 kat fazla olduğu saptandı. Önlüklerdeki kirlenme de makinede kurulanan ellerde 5 kat fazla çıktı.
Kısacası el kurutma makinelerinin önemli ölçüde daha fazla viral kontaminasyona neden olduğu görüldü. Kağıdın da mükemmel olmadığı ancak makineden daha iyi olduğu ifade edildi.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Çalışmanın yazarları, “El kurutma yöntemine göre, hastanın ellerinin ve vücudunun artık mikrobiyal kontaminasyonunda belirgin farklılıklar var” diye yazdı.
Ayrıca bazı el kurutma makineleri havaya nem ve bununla birlikte virüs paçacıklarını da fırlatabileceği düşünülüyor. Bu da genel olarak ortamdaki havayı kirletebilir.
Herkesin ellerini doğru yaşadığı ideal bir dünyada iki kurulama yönteminde de kirlilik oranının çok düşük olması beklenebilir. Ancak Forbes’a göre şu anda virüslerin insan nüfusu boyunca yayılma potansiyelini sınırlamak için el kurulama işlemine de daha yakından bakmak gerekebilir.
Öte yandan bunun küçük çaplı bir çalışma olduğu ve sonuçların tuvaletlerden kaynaklanan kirlenmeyi engellemede ilk adım olarak değerlendirilmesi gerektiği ifade edildi.
Araştırmacılar konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı:
Sonuçlarımızın dünya çapında hızla yayılan yeni koronavirüsün kontrolünü ilgilendirdiğine inanıyoruz. Kağıt havlular, el kurulamada tercih edilen yöntem olmalı, böylece virüsün bulaşma ve yayılma riski azaltılabilir.
Eurekalert’in aktardığına göre çalışmayı, Birleşik Krallık’taki Leeds Üniversitesi'nden Dr. Ines Moura ve üniversiteyle Leeds Eğitim Hastane’sinden meslektaşları Duncan Ewin ve Profesör Mark Wilcox yürüttü.
Worldometers’ta yer alan verilere göre dünya çapında koronavirüs vakası sayısı şuan itibarıyla 2 milyon 421 bin 36’ya ulaştı. 165 bin 902 kişinin Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybettiği belirtilirken, 635 bin 719 kişinin hastalığı yendiği bildirildi.
Independent Türkçe, Forbes, Worldometers