Chiara Giordano – The Independent
ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, İngiltere’nin Huawei teknolojisini hassas altyapı alanlarında kullanmaya karar vermesi durumunda ABD'nin bilgi paylaşmayı reddedeceğini belirtti.
Bakan, güvenlik tehlikesi sebebiyle İngiltere’nin de bulunduğu Five Eyes isimli istihbarat paylaşım grubunun üyesi olan ABD'nin bilgilerini, Huawei ekipmanı kullanan ülkelerle aynı havuzda toplayamayacağını söyledi.
Pompeo devletlerin bu tür politikalar benimsemesi durumunda “Amerika’nın bilgilerini riske atmayacaklarını” belirtti.
Açıklama, ABD’nin dünyadaki en büyük mobil şebeke teknoloji tedarikçisi Huawei şirketini, Çin hükümeti için çalışmak ve insanları gözetleme kapasitesini geliştirmekle suçlamasının ardından geldi.
Huawei, yakında dünyaya dağıtımı yapılması beklenen beşinci nesil mobil ağların temelini oluşturan ekipmanın önde gelen tedarikçisi konumunda.
5G, 4G'den 100 kat daha hızlı bu ağların arabalardan, küçük aletlere, trafik ışıklarına kadar milyarlarca cihaza bağlanması ve veri paylaşımını sağlaması bekleniyor.
Ağustos ayında, ABD Başkanı Donald Trump, hükümet yetkililerine Huawei cihazlarını ve başka bir Çinli şirket olan ZTE’nin ürünlerini kullanmayı yasaklamıştı.
ABD hükümeti'nin talebi üzerine 1 Aralık'ta Kanada'daki Huawei finans müdürü Meng Wanzhou'nun tutuklanmasından bu yana iki ülke arasındaki gerginlikler arttı.
ABD, para aklama, banka dolandırıcılığı ve ticari sırların çalınması dahil olmak üzere şirket kurucusu Ren Zhengfei'nin kızı olan Huawei ve Meng'e karşı suç duyurusunda bulundu.
Hem Huawei hem de Meng, kanunlara aykırı uygulama yapmadıklarını belirterek suçlamayı reddetti.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Huawei geçen yıl Samsung'un ardından dünyanın en büyük ikinci akıllı telefon üreticisi haline gelerek Apple'ın önüne geçmişti.
ABD’nin bu tutumunu eleştirenler, Huawei’ye saldırıya yol açan etkenin güvenlik tehdidi oluşturması değil Amerika’nın payının büyük olduğu dünya ekonomisinin bu önemli sektöründe rakip olarak belirmesinden kaynaklandığını iddia ediyor.
İngiliz savunma ve güvenlik düşünce kuruluşu olan Kraliyet Birleşik Hizmetler Enstitüsü (RUSI), bir raporda Huawei’nin Birleşik Krallık’ta 5G hizmetleri sunmasının “en iyi durumda naif, en kötü durumdaysa sorumsuzca” olacağını açıkladı.
Öte yandan, siber güvenlik yetkilileri son zamanlarda Çin teknolojisinin İngiltere’nin telekom altyapısına herhangi bir risk oluşturmadığı sonucuna vardı.
*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
https://www.independent.co.uk/news/world/americas
Independent Türkçe için çeviren: Büşra Kırkpınar
© The Independent