Myanmar’ın Arakan bölgesinde eziyet gördükleri için Malezya’ya ulaşmaya çalışan Rohingyalar, bir kere daha trajediyle gündeme geldi. Bugün Bangladeş Sahil Güvenliği’nin yaptığı açıklamaya göre, Malezya’ya ulaşmak için balıkçı teknesiyle açılan 396 kişi kurtarıldı. Haftalardır sürüklenen teknedeki en az 32 Rohingyanınsa öldüğü bildirildi.
Bangladeş Sahil Güvenlik görevlisi binbaşı M. Sohel Rana, dün gece Cox's Bazar'da Teknaf bölgesi açıklarında tespit edilen balıkçı teknesinin, yaklaşık iki aydır denizde sürüklendiğini duyurdu.
İlk başta kurtulanların Myanmar’a geri gönderilecekleri söyleyen Bangladeşli yetkililer, daha sonra onlarla ilgili kararı Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin vereceğini ifade etti.
Olayla ilgili video görüntülerinde teknedekilerin perişen hali dikkat çekiyor. Bir mülteci, iki defa Malezya’dan geri çevrildiklerini ve kaçakçılarla yolcular arasında kavga çıktığını anlatıyor.
BM Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin yaptığı açıklamada şu ifadeler kullanıldı:
Bu erkek, kadın ve çocukların çok acı verici koşullarda neredeyse iki aydır denizde olduğunu ve çoğunun aşırı aç ve susuz kaldığını anlıyoruz.
BM Mülteciler Yüksek Komiserliği, bu insanları karantina tesislerine götürme konusunda hükümete destek sunuyor.
Bölgede çalışmalar yürüten insan hakları aktivistleri, Malezya ve Tayland’daki koronavirüs önlemlerinin Rohingyaların bu ülkelere sığınmasını zorlaştırdığını ve daha fazla teknenin sularda sürüklendiğini tahmin ettiklerini vurguladı.
Rohingyaların büyük çoğunluğu Myanmar'ın Arakan eyaletinde yaşıyor ve Müslüman. Budistlerin çoğunluğu oluşturduğu Myanmar’da yönetimse, Rohingyaları vatandaş olarak kabul etmiyor.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Arakan’da 2012'de Budistler ile Müslümanlar arasında çatışmalar çıkmış, olaylarda çoğu Müslüman binlerce kişi katledilmiş, yüzlerce ev ve iş yeri ateşe verilmişti. Arakan'daki sınır karakollarına 25 Ağustos 2017'de düzenlenen eş zamanlı saldırıları gerekçe gösteren Myanmar ordusu ve Budist milliyetçiler, kitlesel şiddet eylemleri başlatmıştı.
BM’ye göre, Ağustos 2017'den sonra Arakan'daki baskı ve zulümden kaçıp Bangladeş'e sığınanların sayısı 900 bine ulaştı.
Uluslararası insan hakları kuruluşları, yayımladıkları uydu görüntüleriyle yüzlerce köyün yok edildiğini kanıtlamıştı.
BM ve uluslararası insan hakları örgütleri, Rohingyalara yönelik şiddeti "etnik temizlik" ya da "soykırım" olarak adlandırıyor.
Reuters, AA